«Υπάρχει η επιλογή οι δάσκαλοι να οπλοφορούν». Εξωφρενικές δηλώσεις της υπουργού Παιδείας των ΗΠΑ

2018-02-18 19:59
 
 

Προετοιμάζοντας το έδαφος η υπουργός Παιδείας των ΗΠΑ, Μπέτσι Ντεβός, δήλωσε ότι τα σχολεία έχουν την «επιλογή» οι δάσκαλοί τους να οπλοφορούν, χωρίς ωστόσο να τοποθετηθεί ακόμη για το εάν η ίδια πιστεύει ότι ο οπλισμένος δάσκαλος είναι μια καλή ιδέα.

 

«Νομίζω ότι αυτό πρέπει να αποτελέσει μέρος μιας ευρύτερης και πιο θαρραλέας συζήτησης για το πώς μπορούμε να αποφύγουμε αυτά τα πράγματα», τόνισε.

Σε δηλώσεις της μετά τον θάνατο 14 μαθητών και τριών μελών του εκπαιδευτικού προσωπικού στο Λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας στην πόλη Πάρκλαντ της Φλόριντα, από τα πυρά ενός 19χρονου πρώην μαθητή του, η Ντεβός είπε ότι κάθε πολιτεία και κάθε πόλη χωριστά θα πρέπει να αποφασίσει αν οι εκπαιδευτικοί των σχολείων τους θα πρέπει να εκπαιδευτούν στη χρήση όπλων.

«Νομίζω ότι αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα που πρέπει όλες οι πολιτείες να εξετάσουν και να διαχειριστούν», δήλωσε στον Χιού Χιούιτ, οικοδεσπότη της ραδιοφωνικής εκπομπής και τακτικό πολιτικό σχολιαστή στα δίκτυα MSNBC και CNNi.

«Έχουν σαφώς την ευκαιρία και την επιλογή να το κάνουν αυτό και υπάρχουν διαφορές ως προς τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτείες προσεγγίζουν το θέμα».

Σε σχέση με όσα είναι γνωστά μέχρι στιγμής για τον 19χρονο που άνοιξε πυρ στο σχολείο της Φλόριντα, η Ντεβός είπε: «Νομίζω ότι το θέμα πρέπει να είναι μέρος της ευρύτερης συζήτησης για το πώς μπορούμε να αποφύγουμε αυτά τα πράγματα στο μέλλον και πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι όταν το παιδί μου, το παιδί σας που πηγαίνουν στο σχολείο το πρωί, πηγαίνουν σε ένα ασφαλές και εκπαιδευτικό περιβάλλον και θα μπορέσουν να συνεχίσουν τη φοίτησή τους έτσι ώστε να αισθάνονται ενθουσιασμό».

Ας μιλήσουν τα εξάσφαιρα λοιπόν στα σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί σε διπλό ρόλο, αυτόν του παιδαγωγού και αυτόν του bodyguard. Με έναν μισθό όμως για να μην αυξήσουμε τα έξοδα. Στα προσόντα επιλογής των εκπαιδευτικών και των σχολείων οι δεξιότητες τραβήγματος του κουμπουριού, η σκοποβολή υπό πίεση σε διάφορες αποστάσεις και το μέγεθος του οπλοστασίου. Ηλεκτροφόρα σύρματα, ανιχνευτές μετάλλου και κάμερες παντού τα πρόσθετα, κρίσιμα, κριτήρια επιλογής σχολείου. Οι διαφορές αντιμετώπισης άρα επιλογής ανάμεσα στις πολιτείες θα είναι ανάμεσα σε κλασσική αλά Τζον Γουέην αντίληψη προστασίας των μαθητών από τους επίδοξους δολοφόνους ή μια πιο τεχνοκρατική, φουτουριστική εκδοχή αλά Minority Report. Άλλες παραδόσεις το Τέξας και το Αϊντάχο, άλλες η Νέα Υόρκη και η Καλιφόρνια…  

Οι αναχρονιστικές, σκοταδιστικές αντιλήψεις δεν συσκοτίζουν μόνο τη σκέψη και τα γεγονότα, δεν τροποποιούν μόνο τον ψυχισμό αλλά οδηγούν σε γενικευμένη μαλάκυνση του εγκεφάλου.

Και αν το πρόβλημα είναι μεμονωμένο τότε η κοινωνική πίεση το ελέγχει πολλές φορές μέσα από την διακωμώδηση του όταν όμως γενικεύεται στον πληθυσμό και καταλαμβάνει ταυτόχρονα θέσεις πολιτικής εξουσίας η κατάσταση γίνεται εξαιρετικά επικίνδυνη. Και για τα παιδιά και για τον πληθυσμό και για όλους εμάς που μας θεωρούν πρόβατα που τα βοσκάνε στις χορτολιβαδικές εκτάσεις του πλανήτη.

Νίκος Πυλιώτης

Πηγή: EPA/CRISTOBAL HERRERA, cnn Greece

 


https://eforipediada.blogspot.gr/2018/02/daskalamegun.html

Επαφή

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. ''Ο Αριστοτέλης'' Κόρακα και Παπαναστασίου Τηλ: 2108319372 και FAX sylaristo@gmail.com