Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιορίστων Εκπαιδευτικών: Δελτίο Τύπου Συνέλευσης Συντονιστικού για τις εξελίξεις στην Παιδεία

2019-04-05 07:24

Μπροστά στις εξελίξεις στην Παιδεία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3/4 Συνέλευση του Συντονιστικού Αναπληρωτών και Αδιόριστων Εκπαιδευτικών.

 

Το τελευταίο διάστημα βρισκόμαστε μπροστά στις συνεχείς πιέσεις της κυβέρνησης μέσω των ΠΕΚΕΣ για την εφαρμογή του νόμου για τις νέες δομές είτε με τις ομάδες εκπαιδευτικής υποστήριξης, είτε προπαγανδίζοντας και καλλιεργώντας κλίμα αποδοχής της περιγραφικής αξιολόγησης μαθητών, μέσω επιμορφώσεων, με προκαθορισμένες συμπεριφορικές νόρμες που θα ακολουθούν τον μαθητή από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο στον ατομικό του φάκελο. Όλα κατευθυνόμενα στα πλαίσια του νέου σχολείου που οραματίζεται Κυβέρνηση-ΕΕ-ΟΟΣΑ και διατυμπανίζουν με κάθε ευκαιρία και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΝΔ-ΚΙΝΑΛ. Οι  αλλαγές στο καθηκοντολόγιο της ειδικής αγωγής επικυρώνουν  και στην ειδική εκπαίδευση το γενικό προσανατολισμό για εκθέσεις προγραμματισμού του εκπαιδευτικού έργου, βραχύχρονο πρόγραμμα για την υποστήριξη μαθητών από ΤΕ. Κυρίαρχος στόχος είναι  η καθυστέρηση των γνωματεύσεων και η δραστική μείωση του αριθμού των παράλληλων στηρίξεων, πετώντας τους μαθητές με αναπηρίες/ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες  στην γενική τάξη χωρίς στήριξη ειδικής αγωγής, μειώνοντας ταυτόχρονα θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα ανακοινώνονται μηδέν οργανικές θέσεις σε περιοχές όπως η Αν.Αττική, όπου δουλεύουν χιλιάδες αναπληρωτές.  

 

Σε όλα αυτά η υποχρεωτική 2χρονη εκπαίδευση φαίνεται να βραδυπορεί ανάμεσα στις πολλές υποσχέσεις τριετιών, αφού κανένα ουσιαστικό βήμα δεν έχει γίνει για την καθολική υλοποίησή της. Επιπλέον δημοσιεύματα και προκλητικές δηλώσεις του Υπουργού φέρνουν στην επιφάνεια το θέμα της έναρξης του σχολικού ωραρίου στις 9:00. Βασική του επιδίωξη είναι να περικόψει θέσεις εργασίας στη γενική κατεύθυνση της αντιδραστικής αντιεκπαιδευτικής προσπάθειας συρρίκνωσης του δημόσιου σχολείου. Σε όλα αυτά εμάς, θα μας βρίσκει στον δρόμο!

 

Το Νέο Λύκειο

Την εβδομάδα αυτή οι μαθητές είναι στον δρόμο διαμαρτυρόμενοι για το «Νέο-Λύκειο». Προηγήθηκε κινητοποίηση την Δευτέρα 1/4  στο Υπουργείο και ακολουθούν κινητοποιήσεις κατά τόπους σε όλη την Ελλάδα την Παρασκευή 5/4 στο κέντρο της Αθήνας, Θεσσαλονίκης και σε άλλες πόλεις. Το νέο ταξικό Λύκειο έρχεται να εδραιώσει το νέο σχολείο προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κεφαλαίου. Η 12χρονη εκπαίδευση μειώνεται στα 11 έτη καθώς η Γ΄Λυκείου γίνεται προπαρασκευαστική-φροντιστηριακή τάξη προετοιμασίας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Χάνεται η γενική παιδεία από την χρονιά, καθώς μοναδικά μαθήματα γενικής παιδείας που διδάσκονται όλοι οι μαθητές της Γ Λυκείου παραμένουν μόνο η  Γλώσσα, τα Θρησκευτικά και η Φυσική Αγωγή. Καθιερώνονται νέες διπλές ασφυκτικές πανελλαδικού τύποι εξετάσεις για την απόκτηση απολυτηρίου και εισόδου στην Γ΄βάθμια εκπαίδευση για όσα παιδιά αντέξουν τον ανταγωνισμό, την εξαντλητική προετοιμασία και τα τεράστια οικονομικά βάρη που προϋποθέτει η επιτυχία στις εξετάσεις. Θεσμοθετείται για πρώτη φορά με νόμο ο διαχωρισμών των πανεπιστημιακών τμημάτων σε υψηλής και χαμηλής ζήτησης με γνώμονα τις ανάγκες της αγοράς. Οι αλλαγές στην Γ Λυκείου και οι αυξημένες ώρες συγκεκριμένων μαθημάτων (τμήματα τα οποία θα αλλάζουν κάθε χρόνο ανάλογα με τις προτιμήσεις των μαθητών) οδηγούν σε Λύκεια με ιδιαίτερα ρευστές τις ειδικότητες των καθηγητών που θα χρειάζονται κάθε χρονιά, δεδομένο που ενισχύει την εργασιακή ανασφάλεια και τη διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

 

Η πρόταση του υπουργείου παιδείας για τη Γ Λυκείου, αντιστοιχίζεται στις κατευθύνσεις των συνολικότερων αντιδραστικών αλλαγών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με τις επιταγές ΕΕ-ΟΟΣΑ. Απαιτούμε εδώ και τώρα την απόσυρση του ν/σ και φυσικά στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις και δράσεις του μαθητικού κινήματος όλες αυτές τις μέρες.

Καλούμε όλους τους ΣΕΠΕ να πάρουν άμεσα αποφάσεις για 3ωρες στάσεις εργασίας και συμμετοχής στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΟΛΜΕ την Παρασκευή 12/4, και τη ΔΟΕ να βγάλει άμεσα 24απεργία και συμμετοχή στην κινητοποίηση. Να μετατραπεί σε πανελλαδική πανεκπαιδευτική κινητοποίηση η Παρασκευή 12/4! 

 

Μόνιμοι Διορισμοί και Αναπληρωτές

Σε αυτό το τοπίο οι υποτιθέμενοι μόνιμοι διορισμοί στην ειδική αγωγή με την εφαρμογή του νόμου εκτρώματος-προσοντολόγιο πάνε περίπατο. Σε κινητοποίηση μας πριν ένα μήνα στον ΑΣΕΠ πληροφορηθήκαμε πως στην γενική παιδεία δεν υπήρχε, ούτε υπάρχει περίπτωση να προλάβουν να φτιαχτούν οι πίνακες. Στην ειδική Αγωγή θα επεδίωκαν να βγάλουν την προκήρυξη μέχρι τις 15/3 και με αυτό το δεδομένο εξέφρασαν στον ΑΣΕΠ την αβεβαιότητα στο να προλάβουν την προθεσμία της 15/7 καθώς η όλη διαδικασία είναι εξαιρετικά χρονοβόρα. Πλέον, έναν σχεδόν μήνα μετά, δεν έχει βγει η προκήρυξη και είναι εξόφθαλμο ότι ούτε στην ειδική αγωγή δεν θα προλάβουν να οριστικοποιηθούν οι πίνακες. Αυτό φαίνεται και από δηλώσεις του Υπουργού που μιλάει για οριστικοποίηση των πινάκων το φθινόπωρο. Σε αυτήν την περίπτωση το Υπουργείο θα επιδιώξει με βάση τον νόμο να χρησιμοποιήσει τους περσινούς πίνακες, χωρίς την προσμέτρηση της φετινής προϋπηρεσίας και με εκείνους τους πίνακες να κάνει προσλήψεις αναπληρωτών για την σχολική χρονιά 2019-2020.

 

Απαιτούμε να επικυροποιηθούν οι παλιοί πίνακες με την φετινή προυπηρεσία και όλους τους εκπαιδευτικούς που δούλεψαν φέτος πρώτη φορά!

 

Τέρμα πια στον εμπαιγμό! Για εμάς δεν υπάρχουν αδιέξοδα! Το αίτημα των χιλιάδων εκπαιδευτικών που γέμισαν τους δρόμους τον Γενάρη παραμένει επίκαιρο και απαιτούμε εδώ και τώρα την πραγματοποίησή του! Απαιτούμε εδώ και τώρα την κατάργηση και μη εφαρμογή του προσοντολόγιου – νόμου 4589/2019 για τον τρόπο διορισμού και πρόσληψης αναπληρωτών. Να βγει εδώ και τώρα προκήρυξη με το παλιό σύστημα και να γίνει μονιμοποίησή όλων με βάση το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία.

 

Καταγγέλλουμε την πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ που στις διεκδικήσεις τους δεν αναφέρουν ούτε λέξη για μόνιμους διορισμούς!

 

Άδεια Ανατροφής

Σε ακόμη μία περίπτωση το Υπουργείο δείχνει την πάγια τακτική του απέναντι στις/στους ελαστικά εργαζόμενες/ους. Η αναπληρώτρια μητέρα δεν δικαιούται άδεια επαπειλούμενης κύησης, δεν δικαιούται πλήρη άδεια ανατροφής, ενώ από την κουτσουρεμένη άδεια ανατροφής των 3,5 μηνών αποκλείονται οι πατέρες αναπληρωτές. Οι αναπληρώτριες και αναπληρωτές και τα παιδιά τους έχουν τις ίδιες ανάγκες και απαιτούμε ίσα δικαιώματα, τόσο στις άδειες γύρω από την μητρότητα και ανατροφή τέκνων όσο και σε όλα τα άλλα δικαιώματα. Πλήρη εξίσωση δικαιωμάτων αναπληρωτών μονίμων. Στα πλαίσια αυτά και με την καμπάνια για την μητρότητα κινητοποιούμαστε το Σάββατο 6/4 στην Ερμού μαζί με μητέρες και τα παιδιά τους, σωματεία της εκπαίδευσης και του ιδιωτικού τομέα και κάθε μορφής ελαστικά εργαζόμενες/ους. Θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου για το θέμα των αδειών της ανατροφής τέκνων στους ελαστικά εργαζόμενους.

  • Στηρίζουμε όλες τις κινητοποιήσεις (Παρασκευή 5/4) και δράσεις των μαθητών στα πλαίσια της απόσυρσης του «Νέου-Λυκείου».

  • Καλούμε όλους τους ΣΕΠΕ σε συμμετοχή στην πανεκπαιδευτική κινητοποίηση την Παρασκευή 12/4 με κήρυξη 3ωρης στάσης.

  • Καλούμε το ΔΣ της ΔΟΕ να κηρύξει 24ωρη απεργία την Παρασκευή 12/4 και συμμετοχή στην κινητοποίηση.

  • Καλούμε όλες και όλους σε κινητοποίηση το Σάββατο 6/4 στην Ερμού στις 11:00 στα πλαίσια της Καμπάνιας για την Μητρότητα.

Να αποσυρθεί τώρα το ν/σ για το Νέο-Λύκειο

Να καταργηθεί και μη εφαρμοστεί το προσοντολόγιο – νόμος 4589/2019 για τον τρόπο διορισμού και πρόσληψης αναπληρωτών.

Μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των αναπληρωτών με βάση το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία!

Όλες και όλοι την Παρασκευή 12/4 στην κινητοποίηση με τα δικά μας αιτήματα!

Να μετατρέψουμε την Παρασκευή σε πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για τις δικές μας ανάγκες!