Συντονισμός για το Προσφυγικό Μεταναστευτικό Εργατικών Σωματείων, Φοιτητικών Συλλόγων και Συλλογικοτήτων: Κάτω τα χέρια από τους Κούρδους και τις Κούρδισσες του Λαυρίου!

2020-04-08 19:43

Το τελευταίο διάστημα έχει γίνει πλέον ξεκάθαρο ότι με πρόσχημα την πανδημία κορονοϊού, κυβερνήσεις και κάθε λογής αρχές επιχειρούν να προωθήσουν ατζέντες και μέτρα που υπό άλλες συνθήκες θα δυσκολεύονταν να βάλουν στο τραπέζι. Τώρα που υποχρεωτικά και με το νόμο οι πολίτες «μένουμε σπίτι», βρήκαν την ευκαιρία που έψαχναν από καιρό και σπεύδουν να την εκμεταλλευτούν.

Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι οι αρχές του Λαυρίου (και όχι μόνο) έχουν βάλει στο μάτι το «φιλέτο» του εγκαταλελειμμένου από οποιαδήποτε επίσημη αρχή Προσφυγικού Κέντρου Λαυρίου στο οποίο διαμένουν εκατοντάδες Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες και πρόσφυγες πολέμου με τις οικογένειές τους. Από το 2017 που ο τότε υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Μουζάλας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το αφαίρεσαν από τις επίσημες δομές φιλοξενίας, με αποτέλεσμα την οριστική εγκατάλειψή του από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το Προσφυγικό Κέντρο Λαυρίου λειτουργεί ως μια αυτό-οργανωμένη δομή φιλοξενίας από τους ίδιους τους κατοίκους του.

Στο Λαύριο λαμβάνει χώρα ένα εντυπωσιακό εγχείρημα συλλογικής απόκρισης στην ανάγκη προσωρινής (κυρίως) διαμονής αιτούντων άσυλο, προσφύγων και μεταναστών, το οποίο αποτελεί φωτεινό παράδειγμα σε όλο τον κόσμο. Αντί να τους εξαθλιώνει και να τους θυματοποιεί όπως τα επίσημα-κρατικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, το Προσφυγικό Κέντρο Λαυρίου δίνει φωνή και ενδυναμώνει.

 



Βασισμένο στις αρχές της αλληλεγγύης, της ισότητας και της ελευθερίας, αποτελεί ένα πρότυπο κοινότητας, διατηρώντας ταυτόχρονα δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης με την τοπική κοινωνία που το φιλοξενεί. Είναι ενδεικτική η πρόσφατη εντυπωσιακή δωρεά φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού στο Κέντρο Υγείας Λαυρίου, την οποία υποδέχτηκαν με συγκίνηση οι εργαζόμενοι σε αυτό και κάτοικοι της περιοχής (Μεγαλειώδης κίνηση: Κούρδοι πρόσφυγες δώρισαν ιατρικό υλικό στο Κέντρο Υγείας Λαυρίου).



Γύρω από το Προσφυγικό Κέντρο Λαυρίου έχει αναπτυχθεί ένα τεράστιο διεθνές κίνημα αλληλεγγύης, το μόνο που εξασφαλίζει την επιβίωσή του και των ανθρώπων που διαμένουν σε αυτό.


Εκτός όμως των τεράστιων ελλείψεων υλικών και υπηρεσιών που προκαλεί η εγκατάλειψή τους από το κράτος, των διακρατικών πολιτικών παιχνιδιών που συχνά παίζονται στις πλάτες τους και του τραύματος του πολέμου, των διώξεων και της προσφυγιάς που εντείνεται από την απάνθρωπη ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, οι Κούρδοι και οι Κούρδισσες του Λαυρίου έχουν όλα αυτά τα χρόνια να αντιμετωπίσουν και την προκλητική δημοτική αρχή Λαυρεωτικής που τους δυσκολεύει όπως και όποτε μπορεί. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι για χρόνια όλα τα οργανικά απορρίμματα και παλιά έπιπλα, στρώματα και μπάζα όλης της Λαυρεωτικής κατέληγαν στην περιοχή Νεράκι, δίπλα στα κοντέινερ όπου διαμένουν περίπου 150 πρόσφυγες-ισσες και παίζουν τα παιδιά τους, μέχρι να αναγκαστούν να τα μαζέψουν μετά από επίμονες προσπάθειες των ίδιων και του κινήματος αλληλεγγύης, δημοσιογραφικά ρεπορτάζ και αρκετές μικρές ή μεγαλύτερες πυρκαγιές που απείλησαν την υγεία και τη ζωή τους όσο η παράνομη χωματερή του Δήμου παρέμενε ενεργή.

Τις τελευταίες μέρες, διάφορα περίεργα δημοσιεύματα, αναρτήσεις σε κοινωνικά δίκτυα και πλέον και ο Δήμος Λαυρεωτικής με επίσημο έγγραφό του, επιχειρούν αυτό που δεν κατάφεραν τόσα χρόνια, λόγω της συνεχούς κινητοποίησης των προσφύγων και δεκάδων αλληλέγγυων συλλογικοτήτων. Να διώξουν τους πρόσφυγες από το Λαύριο και να βάλουν χέρι στο «φιλέτο», ένα χώρο που από το 1947 έχει στεγάσει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης του Λαυρίου και το παλαιότερο εν λειτουργία προσφυγικό κέντρο της Ελλάδας και της Ευρώπης.

 

Απολύμανση κοινόχρηστων χώρων

 

Με πρόσχημα τον κορονοϊό και παρά τα αυστηρά μέτρα προστασίας που οι ίδιοι οι κάτοικοι του Προσφυγικού Κέντρου πρώτοι εφάρμοσαν, όπως τους αυστηρούς ελέγχους στην είσοδο, το τακτικό πρόγραμμα καθαρισμού και απολύμανσης όλων των χώρων, καθώς και μέτρα αυτοπροστασίας, τήρησης αποστάσεων κλπ., οι τοπικές αρχές σπέρνουν το φόβο με πραγματικό σκοπό το οριστικό κλείσιμο του κέντρου. Καλούν υποκριτικά την γνωστή για τα «ευαίσθητα αντανακλαστικά της Πολιτεία», την ίδια που ευθύνεται αποκλειστικά για τις άθλιες συνθήκες εγκλωβισμού και συνωστισμού δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των νησιών και της ενδοχώρας, να επιληφθεί και να εξασφαλίσει ασφαλείς υγειονομικές συνθήκες για τους ίδιους τους πρόσφυγες και τους ντόπιους κατοίκους.

Παραβλέποντας την άμεση και καθολική κινητοποίηση των ανθρώπων που διαμένουν στο Προσφυγικό Κέντρο και επιστρατεύοντας ψέματα («οι πρόσφυγες συμπεριφέρονται προκλητικά και μετακινούνται ασύστολα», «καθημερινά παρατηρείται ανεξέλεγκτη είσοδος και έξοδος στα κέντρα φιλοξενίας», «ομαδικά γλέντια μέχρι πρωίας» (!), «μηδενική αυτοπροστασία»), κάποιες αλήθειες για τις οποίες ευθύνονται οι ίδιες αρχές που καλούνται να αναλάβουν δράση («σύμφωνα με έκθεση της πολεοδομίας Μαρκοπούλου [το κέντρο] είναι πλέον ακατάλληλο να φιλοξενεί ανθρώπινες ζωές») και ρατσιστικές αθλιότητες («[οι κούρδοι πρόσφυγες έχουν] κουλτούρα μη συντεταγμένης συμπεριφοράς σύμφωνα με τους επιβαλλόμενους κανόνες»), εξαπολύουν άλλη μια επίθεση στους Κούρδους και τις Κούρδισσες, ελπίζοντας αυτή τη φορά να καταφέρουν ό,τι δεν μπόρεσαν ως τώρα.

Το παραπάνω έγγραφο, έρχεται δύο μόλις μέρες μετά την άθλια, καταφανώς ψευδή και ρατσιστική ανάρτηση στο Facebook γνωστής «φιλόζωης» της περιοχής, η οποία επιτέθηκε στους Κούρδους διαδίδοντας ότι δήθεν πέταξαν άστεγη γιαγιά έξω από «δωματιάκι που της είχε παραχωρήσει ο Δήμος», μια πολύ στοχευμένη αν και ψευδής «είδηση» που αναπαρήγαγαν εκατοντάδες ακροδεξιά προφίλ. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ο Δήμος δεν είχε παραχωρήσει ποτέ κανένα δωματιάκι στην άστεγη κυρία, αντίθετα, ήταν οι Κούρδοι αυτοί που της παρείχαν ένα χώρο για να μένει και που μοιράζονταν μαζί της τρόφιμα και άλλα υλικά, στέκοντας αλληλέγγυοι και καλύπτοντας το κενό του παντελώς άφαντου και αδιάφορου για την συγκεκριμένη κυρία Δήμου Λαυρεωτικής. Η αλήθεια φυσικά δεν εμπόδισε τον Δήμο Λαυρεωτικής και τον Δήμαρχο Δημήτρη Λουκά να συνταχθεί πλήρως με την ακροδεξιά προπαγάνδα της κυρίας που αγαπάει τα σκυλάκια όσο μισεί τους ανθρώπους και του λοιπού φασιστικού συρφετού που εξαπολύει συνεχείς επιθέσεις στους Κούρδους του Λαυρίου.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΟΥΡΔΙΣΣΕΣ ΤΟΥ ΛΑΥΡΙΟΥ!

Ο αναγκαστικός εγκλεισμός και έλεγχος της κυκλοφορίας μας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, δεν αποτελεί κανενός είδους πράσινο φως για τα πιο άθλια σχέδια ενάντια στον κατατρεγμένο αλλά περήφανο Κουρδικό λαό, στους Κούρδους και τις Κούρδισσες που επί δεκαετίες ζούμε και αγωνιζόμαστε μαζί στην πόλη του Λαυρίου.

Δεν μας τρομάζουν τα μέτρα κοινωνικού ελέγχου με πρόσχημα τον κορονοϊό. Παραμένουμε ενεργοί-ές και απαιτούμε:

Ούτε σκέψη για κλείσιμο-εκκένωση του Προσφυγικού Κέντρου Λαυρίου, άμεση κάλυψη των υλικοτεχνικών αναγκών και δημιουργία-στελέχωση κοινωνικών και όλων των αναγκαίων υπηρεσιών.

Να κλείσουν τώρα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες σε άδεια κτίρια και διαμερίσματα στις πόλεις μας που να εξασφαλίζουν συνθήκες αξιοπρέπειας, ελευθερίας, υγιεινής και ασφάλειας.

Αλληλεγγύη στους Κούρδους και τις Κούρδισσες του Λαυρίου, κοινός αγώνας ενάντια στην εγκληματική μεταναστευτική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης και της Ε.Ε.!

Συντονισμός για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, 8/4/2020