Συντονισμός για το Προσφυγικό Μεταναστευτικό Εργατικών Σωματείων, Φοιτητικών Συλλόγων και Συλλογικοτήτων: Επίθεση ακροδεξιών σε πρόσφυγες στα Βίλλια

2019-03-20 22:33
Πόλεις ανοιχτές για τους πρόσφυγες του πολέμου και της φτώχειας
 
 
 

Δυο ώρες μετά την άφιξή τους στο ξενοδοχείο Verori στα Βίλια Αττικής, δέχτηκαν άγρια ρατσιστική επίθεση από ομάδα κατοίκων, 80 πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ, την Παλαιστίνη και το Αφγανιστάν. Οι κάτοικοι επιτέθηκαν ακόμα και σε παιδιά, πέταξαν κροτίδες κι έσπασαν τζάμια.

 

Την επίθεση είχε προετοιμάσει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της περιοχής να μη δεχτεί πρόσφυγες ενώ είχε την ανοχή μέρους των κατοίκων. Πολλοί από αυτούς μιλούσαν μετά την επίθεση για συνέπειες στον τουρισμό, για υγειονομικούς κινδύνους και για τα προβλήματα που δημιουργούν οι πρόσφυγες όπου κι αν πάνε!  Δημοτικοί παράγοντες και της πλειοψηφίας και της δεξιάς αντιπολίτευσης εμμένουν ακόμα στην απόφασή τους να μείνει “καθαρή” η περιοχή τους από την “εισβολή των ξένων”, ρίχνοντας νερό στο μύλο της Χρυσής Αυγής, που έχει καταγράψει υψηλά ποσοστά στο δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας κι έχει ιδιαίτερη δράση και οργανωτικούς πυρήνες εκεί.

 

Οι ευθύνες της Κυβέρνησης αλλά και του ΔΟΜ είναι τεράστιες. Από τη μια παίρνει απόφαση να σταματήσει τη χρηματοδότηση των σπιτιών που είχαν ενοικιαστεί για να μένουν οικογένειες προσφύγων μέσα στον ιστό των πόλεων κι από την άλλη τους μεταφέρουν σε απομακρυσμένες περιοχές διευκολύνοντας τις ακροδεξιές φασιστικές και ρατσιστικές ομάδες να δρουν ανενόχλητες και να καλλιεργούν το μίσος και ακραίες αντιδράσεις κατά των ανυπεράσπιστων αυτών ανθρώπων. Ο φασισμός δεν “προκύπτει”, καλλιεργείται. Άμεση ενημέρωση, αλλά και πλήρης ιατρική και απαραίτητη ψυχοκοινωνική κάλυψη προσφύγων και δημιουργία δομών που θα είναι κέντρα πρόνοιας και φροντίδας για όλη τη φτωχολογιά της περιοχής.Αυτά είναι αναγκαία μέτρα που θα έπρεπε να έχει πάρει η κυβέρνηση για τη στήριξη των προσφύγων και της φτωχολογιάς.

 

Η επίθεση στα Βίλια όπως και στις άλλες περιοχές της Ελλάδας,  επιβεβαιώνει ότι η και η ελάχιστη υποχώρηση στην ξενοφοβία και στη ρητορική για “τη διατάραξη της ομαλότητας”, αρκεί για να οδηγήσει στη σύμπλευση με την αντιδραστική ακροδεξιά. Επιβεβαιώνει ότι χρειάζεται διαρκής ενεργοποίηση του κόσμου της εργασίας, των σωματείων, των τοπικών κινημάτων και οργανώσεων, γιατί μόνο όλοι μαζί πρόσφυγες και ντόπιοι μπορούμε να επιβάλουμε στην όποια κυβέρνηση, τη δημόσια και δωρεάν προστασία όλων των πληγέντων, είτε από τον πόλεμο, είτε από τις φυσικές καταστροφές. Στην κυβέρνηση που με την ρατσιστική πολιτική της απέναντι στους πρόσφυγες οξύνει τις ρατσιστικές πρακτικές και τις ακροδεξιές λογικές. Για να απομονωθούν οι ρατσιστικές και μισαλλόδοξες φωνές και να ενισχυθεί η αλληλεγγύη των φτωχών. Γιατί όπως παρατήρησε χαρακτηριστικά μια κάτοικος των Βιλίων, δεν θα ενοχλούνταν κανείς αν οι ξένοι ήταν πλούσιοι τουρίστες που γέμιζαν τα ξενοδοχεία. 

 

Να ανοίξουν οι πόλεις στους πρόσφυγες

Να καταργηθούν τα στρατόπεδα προσφύγων

Άσυλο, στέγαση, εργασία, εκπαίδευση, κοινωνική προστασία για όλους τους πρόσφυγες