ΣΕΒ: Εργαζόμενοι συμφωνήστε να γίνετε σκλάβοι και ίσως επιβιώσετε…

2017-11-07 14:38

 

 

 
 
 
Ο ΣΕΒ όπως είναι γνωστό νοιάζεται για το καλό μας και την προκοπή της χώρας. Έτσι ετοιμάζει συνέδριο για «Το μέλλον της εργασίας μετά το Μνημόνιο».
 

Είναι τόσο αισιόδοξος που βλέπει και το τέλος του μνημονίου και το μέλλον της εργασίας. Έτσι λοιπόν έβαλε δύο από τους καρεκλοκένταυρους "επιστήμονες" που πληρώνει τον Χάρη Κυριαζή και τον Χρήστο Ιωάννου, συμβούλους Διοίκησης του ΣΕΒ στα εργασιακά θέματα, όχι όποιους όποιους, να συντάξουν και την αντίστοιχη μελέτη.  

 

Μέσα στα πολλά ενδιαφέροντα γίνονται και οι παρακάτω διαπιστώσεις για τις εργασιακές σχέσεις:

 

ΟΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ
 
"Άνθιση νέων μορφών απασχόλησης, πέραν των γνωστών ειδών συμβάσεων μερικής απασχόλησης, ορισμένου χρόνου και προσωρινής απασχόλησης μέσω δανεισμού, που ρυθμίζονται ήδη επαρκώς σε επίπεδο Ε.Ε. και άρα και σε επίπεδο Κρατών-μελών.
 
Οι σταθερές εργασιακές σχέσεις αφορούν κυρίως τις αναπτυγμένες χώρες και τις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας, ενώ οι ποικίλες και περισσότερο μη τυπικές μορφές απασχόλησης αφορούν τις χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος. Ακόμη και σήμερα, ενώ η κατάσταση της απασχόλησης είναι ιστορικά η καλύτερη όλων των εποχών του σύγχρονου κόσμου, μόνο το 26,4% των εργαζομένων παγκοσμίως εκτιμάται ότι έχει σταθερή εργασιακή σχέση (standard form of employment), ∙το 12,9% απασχολούνται με περιστασιακές ή σύντομης διάρκειας μορφές απασχόλησης, ενώ 60,7% με άτυπες μορφές εργασίας χωρίς σύμβαση, κυρίως στις αναπτυσσόμενες και τις λιγότερες αναπτυγμένες περιοχές του κόσμου.
 
 
 
 
μόνιμη σύμβαση
προσωρινή / ορισμένου χρόνου
άτυπη μορφή
Σύνολο
Σύνολο (για όλες τις χώρες)
              26,4%
                         12,9%
                60,7%
100,0%
Αναπτυγμένες χώρες
               76,7%
                        9,3%
                14,0%
100,0%
Χώρες μεσαίου εισοδήματος
               13,7%
                        14,3%
                72,0%
100,0%
Χώρες χαμηλού εισοδήματος
            5,7%
                        7,3%
                87,0%
100,0%
                 
 
Είδη συμβάσεων, 2012. Πηγή: Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) α 1
 
 
 Γεωγραφική συγκέντρωση ταλέντων σε ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Καναδά και Αυστραλία αλλά πλέον και σε οικονομίες της Ασίας – αύξηση στη μετανάστευση νέων επιστημόνων (brain drain) από την Ελλάδα λόγω αναξιοκρατίας και διαφθοράς, οικονομικής κρίσης και έλλειψης επαγγελματικών προοπτικών – άνοδος της υποαπασχόλησης ή ετεροαπασχόλησης των επιστημόνων στην Ελλάδα.
 
 Άνοδος της ακούσιας μερικής απασχόλησης (όπου ο απασχολούμενος δηλώνει στην Έρευνα Εργατικού Δυναμικού ότι «δεν μπορούσε να βρει πλήρη απασχόληση») στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει το υψηλότερο ποσοστό ακούσιας μερικής απασχόλησης μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. (περίπου το 72% από όσους εντάσσονται στη μερική απασχόληση).
 
 Δημογραφική γήρανση πληθυσμού με δυσμενείς επιπτώσεις στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης αλλά και με ευκαιρίες για νέες αγορές, νέα προϊόντα και επιχειρηματικά μοντέλα.
 
Στις νέες μορφές απασχόλησης περιλαμβάνονται οι συμβάσεις εργασίας με πληθοπορισμό (crowdwork), οι συμβάσεις απασχόλησης «μηδενικών ωρών» (zero hours contracts), οι συμβάσεις σύντομης διάρκειας (short term contracts), προσωρινής εργασίας ή εργασίας κατά παραγγελία (on demand work), οι «μικροσυμβάσεις» (mini jobs), η εργασία ανά χαρτοφυλάκιο (portfolio work), η εργασία βάσει δελτίου/κουπονιών (voucher-based work), διάφορες μορφές τηλεργασίας και κινητής εργασίας με χρήση εφαρμογών και νέων τεχνολογιών, οι ανανεωμένου ενδιαφέροντος συμβάσεις αστικού δικαίου (σύμβαση έργου, σύμβαση ανεξαρτήτων υπηρεσιών) και οι συμβάσεις επιμερισμού θέσεων εργασίας (job sharing)."
 
 
ΚΑΙ Η ΤΑΜΠΑΚΙΕΡΑ…
 
 
 …"Η διακυβέρνηση της ρύθμισης της εργασίας στο πολύπλοκο περιβάλλον που διαμορφώνεται καλεί για τη διαμόρφωση ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου, με κεντρικούς άξονες τη διασφάλιση αξιοπρεπών θέσεων εργασίας και τη δια βίου μάθηση. Κυβέρνηση, κοινωνικοί εταίροι και φορείς της αγοράς καλούνται να αναγνωρίσουν την αναγκαιότητα της ύπαρξης πολλαπλών εργασιακών καθεστώτων, ως μια νέα κομβικής σημασίας συνιστώσα των αγορών εργασίας. Στη συνέχεια πρέπει να γίνει καταγραφή όλων των υφιστάμενων μορφών εργασίας και μέτρηση του μεριδίου τους στην αγορά εργασίας και των αναγκών που εξυπηρετούν, ώστε να χαραχθούν αποτελεσματικές πολιτικές που θα βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα."
 
  Έτσι απλά λοιπόν. Ας δουλεύετε όσο, εφόσον, όταν και με τους όρους και την "αμοιβή" που το κεφάλαιο θα αποφασίζει. Και όλοι μαζί να κάνουμε το νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα επαναφέρει τη δουλεία.
 
  Το πήραν χαμπάρι και οι ξεφτιλισμένοι του Σύριζα και είπαν να παρουσιάσουν το "φιλεργατικό" τους πρόσωπο μπρος στην αποτρόπαια εγκληματική, κανιβαλική βαρβαρότητα του ΣΕΒ. Έτσι άρχισαν τους λεονταρισμούς:
 
«Σε συνθήκες εργασιακής γαλέρας παραπέμπει η μελέτη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΕΒ για το μέλλον των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα.
 
«Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο ΣΕΒ ζητά την πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, κάνοντας λόγο για εργασία με δελτίο, συμβάσεις κοινής χρήσης, συμβάσεις μηδενικών ωρών, με πρόσχημα πάντα την "προσαρμογή" στις νέες συνθήκες.
 
Όσοι νομίζουν ότι θα μετατρέψουν τη χώρα σε μια απέραντη Ειδική Οικονομική Ζώνη, με μισθούς πείνας και συνθήκες ζούγκλας, είναι βαθύτατα γελασμένοι. Η αξιοπρέπεια δεν μπορεί να είναι προνόμιο για λίγους εκλεκτούς», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
 
  Και όλα αυτά όταν ετοιμάζονται να βάλουν τις υπογραφές τους, ενόψει της τρίτης αξιολόγησης, στη χειροτέρευση των όρων εργασίας αλλά και στη θεσμική νομική μείωση των αντιστάσεων των εργαζομένων στην εργασιακή βαρβαρότητα με την αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας.
 
  Μπρος στη βαρβαρότητα του ΣΕΒ εμείς θα φαινόμαστε Αρσακιάδες σκέφτηκαν. Ξεχνούν ότι ο αντεργατικός κατήφορος δεν έχει πάτο.
 
  Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι εργαζόμενοι και επειδή πρόκειται για τις ζωές τους ας οργανώσουν τον ενωτικό, μαζικό τους αγώνα για την ανατροπή όλων αυτών των σχεδίων και όχι μόνο. Κάθε συλλογικότητα εργατικής αναφοράς ας αναλάβει τις ευθύνες της.
 
 
Πηγή :https://eforipediada.blogspot.gr