Όσο πιο ιδιωτικοποιημένο είναι ένα σύστημα υγείας, τόσο μεγαλύτερο το κόστος του. Τεράστια μονοπώλια κερδοσκοπούν και οι άνθρωποι πεθαίνουν.

2017-09-24 20:13

 

 

 
 
 
  Το «Obama-care» μείωσε, αλλά δεν εξάλειψε τον αριθμό των ανασφάλιστων υγείας και περίθαλψης, οι οποίοι φτάνουν τα είκοσι οκτώ εκατομμύρια στις ΗΠΑ, τόνισε μεταξύ άλλων, ο καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του City University της Νέας Υόρκης, Ντέιβιντ Χίμελστάιν, σε ομιλία του στο 18ο Συνέδριο της «Διεθνούς Ένωσης Πολιτικής Υγείας» (ΙΑΗΡΕ) με θέμα : «Ευρωπαϊκές πολιτικές υγείας στην εποχή της κρίσης και της καπιταλιστικής ανασυγκρότησης».
 
  Ταυτόχρονα, επικαλέστηκε στοιχεία ερευνών, υποστηρίζοντας ότι όσο μεγαλύτερη είναι η εμπλοκή ιδιωτών σε ένα σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας, τόσο ακριβότερο είναι το κόστος διοίκησης του. Για το σύστημα υγείας στις ΗΠΑ, ο κ. Χίμελστάιν εξήγησε ότι τα 2/3 των εσόδων του προέρχονται από «ομοσπονδιακούς φόρους» κι από εισφορές ασφάλισης, που όμως κατά το μεγαλύτερο μέρος τους διοχετεύονται στο σύστημα, μέσω ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών και νοσοκομείων, για να παρέχουν υπηρεσίας υγείας προς τους ασφαλισμένους. Από την άλλη, τόνισε, η προσωπική συμμετοχή των ασφαλισμένων στα έξοδα, σε θεραπείες και φάρμακα, είναι διαρκώς αυξανόμενη.
 
  Ο κ. Χιμελστάιν παρουσίασε συγκριτικά στοιχεία ιατρικών δαπανών των ΗΠΑ και του Καναδά κατά τα έτη 1960-2017, όπου φαίνεται ότι, ενώ μέχρι το 1970 οι δαπάνες υγείας ήταν περίπου στα ίδια επίπεδα, μετά το 1970 εκτινάχθηκαν στις ΗΠΑ, λόγω της αυξανόμενης εμπλοκής ιδιωτικών εταιριών και υπηρεσιών στο σύστημα υγείας, σε σχέση με τον Καναδά, όπου το σύστημα βασίστηκε απευθείας στους φόρους των πολιτών.
 
«Οι ΗΠΑ ξοδεύουν τους περισσότερους πόρους για τη δημόσια υγεία, από κάθε άλλη ανεπτυγμένη χώρα», επεσήμανε ο αμερικανός καθηγητής. Η υγειονομική περίθαλψη στις ΗΠΑ έχει πολύ μεγαλύτερες δαπάνες, με πολύ λιγότερες επισκέψεις ασθενών κατά κεφαλήν στα νοσοκομεία, απ' ότι άλλες αναπτυγμένες χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Σουηδία, κ.α.), με μικρότερο προσδόκιμο ζωής από ότι σε άλλες αναπτυγμένες χώρες» είπε ο κ. Χίμελστάιν.
 
 «Αυτά που πληρώνουμε για τον στρατό, για τον κ. Τραμπ και για την περίθαλψη του προέρχονται από φόρους» είπε ο κ. Χίμελστάιν και πρόσθεσε ότι «και το medicare για τους φτωχούς υλοποιείται μέσα από μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες βγάζουν δισεκατομμύρια». Υποστήριξε μάλιστα, ότι το πρόγραμμα που υλοποίησε η διακυβέρνηση Ομπάμα, προσομοιάζει με το ρεμπουμπλικανικής εμπνεύσεως πρόγραμμα που είχε προτείνει το 1971 ο πρόεδρος Νίξον, αλλά δεν είχε τότε υλοποιηθεί. Υπογράμμισε επίσης, ότι παραμένει υψηλός - παρότι μειώθηκε με το medicare act στα επίπεδα που ήταν το 2003 - ο αριθμός των ανασφάλιστων υγείας και περίθαλψης.
 
«Έχουμε, ακόμη, πάνω από 28 εκατομμύρια ανθρώπους που παραμένουν ανασφάλιστοι και παρά την εφαρμογή του «Obama - Care». Για κάθε χίλιους ανασφάλιστους, πάνω από ένας πεθαίνει το χρόνο, ακριβώς γιατί είναι ανασφάλιστος. Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο, πεθαίνουν στις ΗΠΑ 29.000 άνθρωποι, επειδή δεν έχουν ασφάλιση. Το ένα τρίτο των αμερικανών δεν έχουν, ή έχουν μη ικανοποιητική ασφάλιση» είπε ο κ. Χίμελστάιν.
 

 

 
Σχόλιο:
  Είναι γνωστό ότι στα χρόνια που αναφέρεται η μελέτη του κ. Χιμελστάιν ανδρώθηκαν μονοπώλια τέρατα στον χώρο της υγείας και της ασφάλισης. Και μόνο το γεγονός ότι οι συγκρίσεις με ομοειδείς χώρες, που έχουν κυρίως δημόσιο σύστημα υγείας, είναι συντριπτικές σε βάρος του ιδιωτικού τομέα, και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα, καταδεικνύει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις στον χώρο της υγείας ενώ είναι καταστρεπτικές για την υγεία του λαού, προσέφεραν νέα πεδία κερδοφορίας στο μεγάλο κεφάλαιο και διέξοδο ταυτόχρονα σε λιμνάζοντα συσσωρευμένα κεφάλαια που το χαμηλό ποσοστό κέρδους δεν επέτρεπε την τοποθέτηση τους σε παραδοσιακούς τομείς μετά την κρίση του 1973. Ο νεοφιλελευθερισμός και οι ιδιωτικοποιήσεις, που επέβαλε από τότε ως σήμερα, ήταν στρατηγική για την επέλαση του κεφαλαίου σε βάρος των πιο θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων, πέρα από τη λεηλασία του εισοδήματος τους.
Ενώ όλα αυτά είναι γνωστά, οι πιο επιθετικοί κύκλοι του κεφαλαίου επιμένουν. Οι ανοησίες του Μητσοτάκη για «χώρο στους ιδιώτες» ακόμη και στην πρωτοβάθμια υγεία και τη νοσοκομειακή περίθαλψη αλλά και οι συμφωνίες της κυβέρνησης με τους τροϊκανούς εκπροσώπους του διεθνούς κεφαλαίου αυτή τη λογική εξυπηρετούν. Μπρος στο κέρδος δεν υπολογίζουν τίποτα. Οικοδομούν το σύγχρονο καπιταλισμό με τέτοιο τρόπο που όχι μόνο να απομυζεί τον ιδρώτα και τη δημιουργικότητα των εργαζομένων αλλά και την ίδια τη ζωή τους.
Ένα τέτοιο σύστημα, ανθρωποφάγο,  έχει φάει τα ψωμιά του. Καιρός οι εργαζόμενοι να αρχίσουν να σκέφτονται και να δρουν για την αντικατάσταση του.
                                Σχόλιο εύφορης πεδιάδας: Νίκος Πυλιώτης
 
 
 
Πηγή:https://eforipediada.blogspot.gr