Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε στην Εθνοσυνέλευση ο αμφιλεγόμενος νόμος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ο οποίος θα αντικαταστήσει την 1η Νοεμβρίου το καθεστώς της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε ύστερα από τις επιθέσεις του Νοεμβρίου του 2015 στη Γαλλία και, όπως φαίνεται, θα μονιμοποιήσει τα αμφισβητούμενα μέτρα.
 

 

Ενισχύει συστηματικούς ελέγχους για την επίτευξη της ασφάλειας και ενσωματώνει στο κοινό δίκαιο πολλές από τις υπερεξουσίες που έχουν δοθεί στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές για την καταπολέμηση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Η νέα νομοθεσία δίνει περισσότερη εξουσία σε πολλές από αυτές τις δυνάμεις έκτακτης ανάγκης που κατοχυρώνονται από το νόμο, με περιορισμένη εποπτεία από το δικαστικό σώμα.
 

Το υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς έγκριση από δικαστή, θα μπορεί να δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας όταν υπάρχει απειλή, περιορίζοντας την κίνηση ανθρώπων και οχημάτων μέσα και έξω από την περιοχή και με την εξουσία να διεξάγουν έρευνες εντός της περιοχής.


Το νομοσχέδιο παρέχει περισσότερη εξουσία να κλείσουν τα τζαμιά και άλλοι τόποι λατρείας, αν οι υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες υποκινούν βία στη Γαλλία ή στο εξωτερικό ή δικαιολογούν πράξεις τρομοκρατίας.

Η αστυνομία θα έχει επίσης μεγαλύτερη εξουσία για να επιτεθεί σε ιδιόκτητους χώρους, εάν έχει δικαστική έγκριση και θα υπάρξει αυξημένη δυνατότητα επιβολής περιορισμών στις μετακινήσεις των ανθρώπων, ακόμη και μέσω ετικετών ηλεκτρονικής επιτήρησης, εφόσον θεωρούνται απειλή για την εθνική ασφάλεια.

 

Tο νομοσχέδιο υιοθετήθηκε σε πρώτη ανάγνωση την Τρίτη με 415 ψήφους υπέρ, 127 κατά και 19 αποχές.

 

Η κυβερνητική πλειοψηφία, οι «εποικοδομητικοί» μακρονικοί βουλευτές των δεξιών «Ρεπουμπλικανών», οι βουλευτές του κεντροδεξιού Κόμματος UDI και η σοσιαλιστική ομάδα της Νέας Αριστεράς ψήφισαν υπέρ του νόμου, εξαιρουμένων ορισμένων βουλευτών που απείχαν.

 

Οι «Ανυπότακτοι» μελανσονικοί, οι κομμουνιστές, η μεγάλη πλειοψηφία των «Ρεπουμπλικανών» (84 στους 100) και το ακροδεξιό «Εθνικό Μέτωπο» ψήφισαν κατά.

 

Οι δύο τελευταίοι ζητούν τη λήψη ακόμη πιο σκληρών μέτρων. Τονίζουν ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις συνεχίζονται, παρά την παράταση των περιπολιών «Σεντινέλ», στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 7.000 στρατιωτικοί.

 

Η Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι πρόκειται για «απάτη», για ένα «ανεπαρκές υποκατάστατο του νόμου έκτακτης ανάγκης».

 

Θεωρεί ότι η κυβέρνηση προωθεί «έναν μικρό αναποτελεσματικό νόμο, που δεν επιτίθεται ουσιαστικά στον ισλαμικό φονταμενταλισμό».

 

Ο νόμος επιτρέπει να κληθούν σε ανάκριση άτομα, σε βάρος των οποίων δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για άσκηση δίωξης.

 

Ο ύποπτος θα πρέπει να παρουσιάζεται στην αστυνομία μία φορά την ημέρα, αντί για τρεις όπως ισχύει σήμερα. Οι έρευνες μετονομάζονται σε «επισκέψεις» και μπορούν να παραγγελθούν από τους νομάρχες, ενώ μέχρι τώρα έπρεπε να υπάρχει έγκριση δικαστή.

 

Η Αριστερά και πολυάριθμες οργανώσεις προστασίας δικαιωμάτων, όπως η γαλλική Διεθνής Αμνηστία, η Ligue des Droits de l’Homme, το συνδικάτο των δικαστών, αλλά και ο Ευρωπαίος επίτροπος Νιλς Μούιζνιεκς, αντιπαρατίθενται σε μέτρα που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Η «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν-Λικ Μελανσόν και οι κομμουνιστές καταγγέλλουν «ένα είδος μόνιμης κατάστασης έκτακτης ανάγκης», που όχι μόνο απειλεί αλλά και καταργεί ατομικές ελευθερίες.

 

«Η Γαλλία δεν μπορεί να ζει συνεχώς υπό καθεστώς εξαίρεσης, που πλήττει την επιρροή της», εξήγησε ο (πρώην σοσιαλιστής) υπουργός Εσωτερικών, Ζεράρ Κoλόμπ. «Ωστόσο, καθώς η απειλή παραμένει ισχυρή, με δώδεκα τρομοκρατικές επιθέσεις από την αρχή του έτους, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τα πιο αποτελεσματικά μέτρα», δήλωσε δίνοντας τη στήριξη του. Το νομοσχέδιο θα εξεταστεί τώρα από τη Γερουσία και θα επιστρέψει στην Εθνοσυνέλευση για επικύρωση. Η κυβέρνηση ελπίζει να εγκριθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.
Ο Γάλλος πρόεδρος κινητοποιείται δραστήρια με συνεχείς δημόσιες εμφανίσεις στην επαρχία και προωθεί πυρετωδώς τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, παρά της κινητοποιήσεις κατά της φιλελεύθερης πολιτικής του.

 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ifop-Fiducial, η δημοτικότητά του μειώθηκε κατά 22% από τον Μάιο. Το 44% των Γάλλων έχει θετική γνώμη για τον Εμανουέλ Μακρόν (-2% σε έναν μήνα), έναντι 66% δημοφιλίας στην έναρξη της προεδρικής του θητείας.
 
Αν εφαρμοσθεί ο "αντιτρομοκρατικός" νόμος στη Γαλλία πρέπει να αναμένουμε το πέρασμα αντίστοιχης νομοθεσίας σε όλα τα κράτη της ΕΕ. Το κράτος έκτακτης ανάγκης θα είναι το κράτος μέλος της ΕΕ και θα έχει σαν κύριο εχθρό του τον εσωτερικό εχθρό, το εργατικό κίνημα.
 
 
 
Πηγή: https://eforipediada.blogspot.gr