Για τον απεργό πείνας και δίψας, κρατούμενο στις φυλακές Κορυδαλλού, Β. Δημάκη που διεκδικεί το δικαίωμα του στις πανεπιστημιακές σπουδές

2018-04-15 08:15

Ενημέρωση από τη δικηγόρο του, γράμμα του ίδιου και των δασκάλων του, το ιστορικό 

 

Ενημέρωση από τη δικηγόρο του το Σάββατο 14/4

Μετά από τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Δικαιοσύνης Δουλάμη ότι θα έχει άμεσα πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο. Μόλις εκτιμηθεί η κατάστασή του και είναι καλύτερα, θα κάνει δηλώσεις.

 

Λίγες ώρες νέα ενημέρωση από τη δικηγόρο του 

 

το Υπουργείο Δικαιοσύνης δίνει οδηγία σε νέο δελτίο τύπου του τα συγχαρητήρια ν' απεθυνθούν και στο "προσωπικό του Υπουργείου Δικαιοσύνης" και στον Εισαγγελέα που "εξετάζει ήδη το αίτημα" του Βασίλη Δημάκη για έκτακτες άδειες. 
Το ότι δεν αναφέρεται το Δ/Τ στο περιεχόμενο των διαβεβαιώσεων που δόθηκαν στο Βασίλη από τον εκπρόσωπό του Υπουργείου, είναι ένα σημαντικό ζήτημα, που οφείλουν να διευκρινίσουν οσονούπω. Διότι ο Βασίλης Δημάκης, όπως ο ίδιος μ' ενημέρωσε, δεν σταμάτησε την απεργία επειδή "εξετάζεται" κάποιο αίτημά του, αλλά επειδή διαβεβαιώθηκε ότι έγινε δεκτό. Αν υφίσταται κάποια κοροϊδία περί αποδοχής του αιτήματος του Βασίλη ή παραπλάνησή του, θα πρόκειται περί αποκορυφώματος αυθαιρεσίας.

 

Το ιστορικό

Ο κρατούμενος Βασίλης Δημάκης, φοιτητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 14/3 και σε απεργία δίψας από τις 6/4. Διαμαρτύρεται για την άρνηση του Συμβουλίου των Φυλακών να του επιτρέψει να παρακολουθεί με συσκευή γεωεντοπισμού τα μαθήματά του. Το αίτημά του είχε απορριφθεί τρεις φορές από το Τριμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού, ενώ και χτες όπως ανακοίνωσε η δικηγόρος του κρατούμενου απεργού πείνας και δίψας, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά απέρριψε την προσφυγή του για επίσπευση έκδοσης βουλεύματος, έτσι ώστε να παρακολουθήσει τα μαθήματα. Σημειωτέον ότι ο Β. Δημάκης μετά την είσοδό του στο Πανεπιστήμιο, μεταφέρθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, από τις φυλακές Πατρών όπου εξέτιε την ποινή του για ληστεία. Σημειώνεται πως νοσηλεύεται στο νοσοκομείο κρατουμένων σε κρίσιμη κατάσταση και με δήλωσή του αρνείται την υποχρεωτική σίτιση και τη μεταφορά του σε νοσοκομείο.

 

Η υπεράσπισή του απαντά πως βάσει του Σωφρονιστικού Κώδικα, ο κρατούμενος δικαιούται εκ νέου λήψη τακτικής ή εκπαιδευτικής άδειας, αφού παρέλθει ένα έτος από τη σύλληψη ή επιστροφή του, σε περίπτωση παραβίασης άδειας, ενώ επισημαίνει πως οι συνθήκες εντός της φυλακής δεν διασφαλίζουν την απρόσκοπτη παρακολούθηση μαθημάτων εξ αποστάσεως. Το υπουργείο Δικαιοσύνης με ανακοίνωσή του δηλώνει αναρμόδιο για τη λήψη τελικής απόφασης για την υπόθεση.

 

πηγή: https://www.rizospastis.gr

 

Δήλωση του Β. Δημάκη 13/4

 

Λένε ότι είναι θαύμα που ζω ακόμα, μετά από τόσες μέρες απεργίας πείνας και δίψας. "Τρώω τους μυες μου", μεταξύ των οποίων κι η αθλητική καρδιά, κατά τους γιατρούς. Για παν ενδεχόμενο, που μάλλον είναι πιθανό, αν όχι βέβαιο πια.


Ευχαριστώ πάρα πολύ τους συμφοιτητές μου που βρέθηκαν σήμερα έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης, απευθυνοντας ψήφισμα διαμαρτυρίας και διεκδίκησης για την εκπαίδευση και την μη εξαίρεσή μου από τη γνώση και από την επαφή μαζί τους. Που δεν υποκύπτουν στον αυταρχισμό. Μόνο οι δούλοι είναι υπάκουοι. Δεν είμαστε δούλοι. Έχουμε γνώμη και θα τη λέμε, με όποιο κόστος.


Ευχαριστώ τους συγκρατούμενούς μου στις πτέρυγες των φυλακών που αντιδρούν, παρά τα σύγχρονα freikorps που ο Φυτράκης επιβάλλει (έρευνες, ξαφνικές "αναίτιες" μεταγωγές, εκβιασμούς, και ιδίως, μελετημένη σίγαση κάθε προσπάθειας ανάδειξης ότι δεν ειναι σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και "τακτοποίησης" κάθε ακτιβιστή), ιδίως δε εξ αυτών θέλω να ευχαριστήσω τ' αδέλφια μου, τους Αλβανούς, που με υποστήριξαν ένθερμα κι αλληλέγγυα απ' την πρώτη στιγμή μέχρι τώρα από τις φυλακές όλης της χώρας, και ειδικά τη Δ Πτέρυγα του Κορυδαλλού, και γιατί αποδεικνύουν έμπρακτα ότι στην αλληλεγγύη δεν χωρούν ιδιοτέλειες και προσωπικά συμφέροντα.


Ευχαριστώ τους καθηγητές μου για τα δημοκρατικά τους αντανακλαστικά, καθώς πληροφορούμαι συγκινημένος ότι απευθυνουν έκκληση για να μπορέσω να συμμετάσχω στην εκπαίδευση και όχι στην ψευδή δήλωση του Υπουργείου και των παρατρεχάμενών του -τόσο της Διοίκησης όσο και της Δικαιοσύνης- περί υλοποίησής της. Κι εκείνοι νέοι είναι, εμφανώς και ανεξαρτήτως ηλικίας, να τι κάνει η γνώση όταν της δίνεις σημασία.


Ευχαριστώ τις δασκάλες μου, τις ηρωίδες μου, που με σθένος ψυχής και δικά τους έξοδα έκαναν πράξη εθελοντικά, μαζί με τους κρατούμενους στην Πάτρα, όσα οι Κοντονής και Φυτράκης αναίσχυντα και ψευδώς διαβεβαιώνουν ότι παρέχουν.


Ευχαριστώ όλους τους αλληλέγγυους ανθρώπους που δήλωσαν συμπαράσταση στον αγώνα αυτόν, που δεν χάνουν την ελπίδα τους, που δεν δέχονται το δικαστικό πραξικόπημα που υποκινήθηκε ξεκάθαρα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.


Ευχαριστώ τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, που ήρθε σήμερα, ενημερώθηκε και κατάλαβε ότι πρόκειται για προμελετημένη δολοφονία και δίωξη στο πρόσωπό μου, "που όμοια δεν έχουμε ξαναδεί".


Ευχαριστώ την Δικηγόρο μου την Ηλέκτρα Κούτρα. Ξέρει εκείνη πόσο την ευχαριστώ. 


Ευχαριστώ την οικογένειά μου, που έμαθε από τον τύπο ότι απεργώ, έχει σπάσει τα τηλέφωνα του Υπουργείου και των φυλακών και όλους τους φορείς που συντέλεσαν στην εξόντωσή μου, πληροφορούμενοι από παντού, από ανθρώπους που χαμήλωναν τα μάτια, ότι "δεν φταίμε εμείς, είν' εντολή του Υπουργείου".

Τι πειράζει κι αν χαθεί ο κόσμος αύριο; Εμείς θα συνεχίσουμε τη διεκδίκηση απ' τον ουρανό.

Νιώθω τόση ευγνωμοσύνη που πνίγομαι.

Βασίλης Δημάκης"

  

Απο την δικηγόρο του Β.Δημάκη, Ηλ. Κούτρα μετά την απόρριψη του αιτήματός του:


Οι εξελίξεις είναι συγκλονιστικές για τον Βασίλη Δημάκηςο οποίος, μετά το νέο (και τελευταίο) εμπαιγμό του από το Υπ.Δικαιοσύνης δια του Συμβουλίου Φυλακής, μας ευχαρίστησε όλους κι όλες και ζήτησε ν' αποσυρθεί. 
Μας χαιρέτησε κουρασμένος, σχεδόν τρεκλίζοντας, δηλώνοντας ότι, πάντως, τον σεβασμό που κέρδισε για τον εαυτό του, τον οποίον προσπαθεί επίμονα να "σπάσει" το Υπουργείο Δικαιοσύνης, την ίδια την αξιοπρέπειά του, που προσκαλείται ν' αμπεμπολήσει, δεν τα απεμπολεί, "για κανένα λόγο". 
Δεν θα δεχθεί, είπε, πλέον, επισκεπτήρια ούτε από την οικογένειά του, γιατί του 'χει μείνει ελάχιστος χρόνος και θέλει να κάνει τον απολογισμό του ως άνθρωπος που κλείνει τον κύκλο της ζωής του -η όποια παραπάνω συγκίνηση θεωρεί πως θα τον "στείλει" αμέσως. 
Ζήτησε να τον επισκεφθούμε οι δικηγόροι του μόνο, και αυτό μόνον αν υπάρξει κάποια θετική διαβεβαίωση όσο ακόμα ζει.

Του ήταν εντελώς ξεκάθαρο, όσο και αναμενόμενο, πως το Συμβούλιο Φυλακής χρησιμοποιήθηκε για άλλη μια φορά ως φερέφωνο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ρίχνοντάς του, μετά την απόρριψη της ζωής, της αξιοπρέπειας και την εκπαίδευσής του, ως "καροτάκι" την ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ εξέτασης της αίτησής του για έκτακτες άδειες με την διατυπωθείσα λογική: "από Δευτέρα να δούμε αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις". 
"Αρκετό εμπαιγμό πήρα", απαντά ο Βασίλης, "από Δευτέρα δεν θα 'μαι εκεί να πάρω άλλον".
Στην Πολιτεία δόθηκε κάθε δυνατή ευκαιρία να δώσει λύση, ακόμα και με "νέο αίτημα", "με νέα στοιχεία", "άλλο είδος άδειας" ("έκτακτη"), η αποδοχή κάποιου από τα οποία θα είχε χαμηλότερο πολιτικό κόστος, αφού δεν θα συνιστούσε ευθεία παραδοχή της στοχευμένης εξευτελιστικής μεταχείρισης του Βασίλη που έλαβε χώρα.
Αλλά η Πολιτεία, όπως εκφράζεται εν προκειμένω με άκρατο κυνισμό, δεν ξέρει να παραδέχεται τα λάθη της, και μας "ξεπέρασε" όλους κι όλες μας σήμερα, στο πρόσωπο του Βασίλη, δίνοντάς μας το μήνυμα που νομίζει ότι πρέπει να πάρουμε: ότι οι αγώνες για τα θεμελιωδέστερα των δικαιωμάτων είναι μάταιοι.
Το Συμβούλιο Φυλακής, προεδρευόμενο από τον Επόπτη Εισαγγελέα Σαββαΐδη, τον Διευθυντή Γιαννακόπουλο και την κοινωνική λειτουργό Φραγκαθούλα, απέρριψε ομόφωνα το αίτημα του Βασίλη ν' ακουστεί, αν όχι εκείνος, τότε η κοινωνία.

 

Γράμμα από τις δασκάλες του Β. Δημάκη

"Βασίλη μας, αυτή τη φορά μας κάνεις πάλι περήφανες για σένα, εμάς τις δασκάλες σου, στο Εσπερινό ΓΕΛ Πάτρας. 
Μας έκανες περήφανες όταν, παρά τις ανυπέρβλητες δυσκολίες μέσα στη φυλακή και παρά τη μακροχρόνια αποχή σου από την εκπαιδευτική διαδικασία, αρίστευσες στο σχολείο και μετά στο Πανεπιστήμιο. 
Και τώρα νιώθουμε ένα πικρό καμάρι για σένα βλέποντάς σε να αργοσβήνεις γιατί ζητάς το δίκιο σου. 
Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά κι από πρώτο χέρι πόσο αγωνίστηκες να καταφέρεις όσα κατάφερες. 
Η μελέτη για τις Πανελλαδικές εξετάσεις μέσα σε μια πολύβουη, υγρή και κρύα φυλακή δεν είναι αστείο πράγμα. 
Ακούσαμε κάποιους να λένε "έλα μωρέ, στη φυλακή έχει χρόνο για διάβασμα". Αυτοί εκεί έξω δεν έχουν ιδέα για τις πραγματικές συνθήκες μέσα στη φυλακή! Ούτε κι εμείς θα το υποψιαζόμασταν αν δεν είχαμε μπει στη διαδικασία να σε βοηθήσουμε με τα μαθήματά σου. 
Ο αγώνας που έδωσες ήταν τιτάνιος, γιατί δεν είχες να παλέψεις μόνο με την ύλη των πανελλαδικών όπως όλα τα παιδιά, αλλά και με συνθήκες που μόνο ευνοϊκές δεν θα χαρακτηρίζονταν. 
Μάθαμε ότι το Υπουργείο ισχυρίζεται ότι από τη μεριά του σου παρασχέθηκε κάθε δυνατή βοήθεια για να επιτύχεις στην προσπάθειά σου. Συγνώμη, αλλά πότε έγινε αυτό; 
Η αντισταθμιστική εκπαίδευση στο Κ.Κ. Αγ. Στεφάνου (Πάτρα) είναι, μέχρι σήμερα, ανύπαρκτη. 
Αν δεν προσφερόμαστε εθελοντικά να σε βοηθήσουμε, απλά θα ήσουν μόνος. 
Το ξέρεις ότι δεν επιζητούμε ούτε δημόσιο έπαινο ούτε κανενός είδους ανταμοιβή ή αναγνώριση. 
Εσύ, επανειλημμένα μας έχεις εκφράσει την ευγνωμοσύνη σου και για μας η καλύτερη ανταμοιβή είναι να σε βλέπουμε να προοδεύεις. 
Νιώσαμε όμως την ανάγκη να πούμε δημόσια αυτό που μέχρι τώρα αποφεύγαμε συστηματικά, δηλαδή ότι προσφέραμε εθελοντικά διδασκαλία σε κρατούμενους, επειδή πρέπει να γίνει γνωστό, με αφορμή την απεργία πείνας σου, ότι οι κρατούμενοι που επιθυμούν να προχωρήσουν στηζωή τους με εφόδιο τη γνώση, δεν διευκολύνονται, αντίθετα συναντούν καθημερινά εμπόδια. 
Εμείς που σε γνωρίσαμε κι εκτιμήσαμε την προσήλωσή σου στο στόχο σου, τηνεργατικότητα, την ειλικρίνεια και την αγάπη σου προς όλους τους δασκάλους σου δεν θέλουμε ούτε να το σκεφτούμε ότι δεν θα βγεις νικητής και σε τούτο τον αγώνα σου, που αποδεικνύει περίτρανα ότι έχεις άφήσει πίσω σου την εποχή της παραβατικότητας και ότι η μόνη αγωνία σου είναι να καταξιωθείς σαν άνθρωπος μέσα από το πολύτιμο αγαθό της γνώσης. 
Είμαστε μαζί σου μέχρι το τέλος που πρέπει να είναι η δικαίωσή σου. 


ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΕΣ ΣΟΥ
Δώρα Αντωνακοπούλου
Τερέζα Ντούρου
Μαρία Μπιλιανού"

 

Συμμόρφωση χωρίς μόρφωση: Η περίπτωση του κρατούμενου απεργού πείνας Βασίλη Δημάκη

Επαφή

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. ''Ο Αριστοτέλης'' Κόρακα και Παπαναστασίου Τηλ: 2108319372 και FAX sylaristo@gmail.com