Για τη δασκάλα που έφυγε από τη Γαύδο: «Μη σκοτωθείτε να αντικαταστήσετε τη θέση της»!

2018-09-19 22:54

Οι τίτλοι πάντα όσο πιο…. ευφάνταστοι και εντυπωσιακοί είναι, τόσο προκαλούν την αναγνωσιμότητα! Βάζει όμως κανείς στη θέση των άλλων τον εαυτό του ή απλά κατακρίνει χωρίς σκέψη;

 

“Γαύδος: Δασκάλα παράτησε τα παιδιά και σηκώθηκε και έφυγε χωρίς να ενημερώσει κανέναν”! Ο τίτλος που προσέλκυσε διαδικτυακά, αλλά και τηλεοπτικά και όλοι έκαναν τα σχόλια τους χωρίς να λογιστούν λεπτό ποιος θα άντεχε «εκεί στις εσχατιές της πατρίδας μας» όπως αναφέρει ένας δάσκαλος στο alfavita.gr.

 

Εκεί που δεν έχουν μείνει ούτε βατραχάνθρωποι, μάνα με τρία παιδιά άφησε το σπίτι της και έφυγε για Κρήτη, ξημέρωσε στη Γαύδο, χωρίς σπίτι, χωρίς εφόδια, πείτε μου με το χέρι στην καρδιά όλοι σας πόσο θα αντέχατε!

 

Η δασκάλα που ορίστηκε στην ακριτική Γαύδο φαίνεται πως αποφάσισε να φύγει χωρίς να ενημερώσει κανέναν, αφήνοντας τους μαθητές για τουλάχιστον μια βδομάδα χωρίς μαθήματα. Η κίνηση προκάλεσε την αντίδραση της δημάρχου και σε ανάρτησή της στο Facebook, η Γκέλη Καλλίνικου έγραψε σχετικά: «Νομίζαμε ότι καλύφθηκε η θέση της δασκάλας στο σχολείο της Γαύδου, η οποία αποφάσισε να μην ξαναέρθει στο σχολείο χωρίς να ενημερώσει κανένα, ούτε γονείς ούτε Δήμο, ούτε πρωτοβάθμια μέχρι και αυτή τη στιγμή. Ο εκπαιδευτικός έχει ευθύνη για το μέλλον παιδιών και οφείλει να κλειδώνει την επιπόλαιη συμπεριφορά στο σπίτι του πριν αναλάβει καθήκοντα έστω και για μια μέρα. Ο αγώνας για το δικαίωμα των παιδιών των ακριτικών νησιών στην εκπαίδευση δεν θα σταματήσει μέχρι να δικαιωθεί. Οι περιοχές με ιδιαιτερότητες οφείλουν να βγαίνουν σε λίστα από μόνα τους ώστε να τους δίνεται η δυνατότητα να λειτουργούν». Σύμφωνα με το flashnews.gr, η δασκάλα κατέβηκε μόνο για τον αγιασμό όμως όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται να επιστρέψει για να αναλάβει κανονικά καθήκοντα.

 

Η δασκάλα όμως που την «πυροβόλησαν» όλοι είναι από τη Θεσσαλονίκη και έχει 3 παιδιά. Η ίδια ενδιαφερόταν να έρθει στα Χανιά ώστε να έχει πρόσβαση στο αεροδρόμιο Χανίων για να μπορεί να πηγαίνει και σπίτι της. Δεν είχε επιλέξει τη Γαύδο καθώς αυτό θα την απέκοπτε τελείως από την οικογένειά της. Ωστόσο, την έστειλαν στη Γαύδο. Ενδεχομένως, η γυναίκα να κατέβηκε τελικά Γαύδο υπολογίζοντας στη συνέχεια να κάνει αίτηση για βελτίωση θέσης και το κενό στα τέλη Σεπτέμβρη να καλυφθεί από αναπληρωτή.

 

Μπορεί κανείς να αναλογιστεί τις δυσκολίες για μία τρίτεκνη μητέρα που θα αναγκαζόταν να αφήσει πίσω την οικογένεια της στη Θεσσαλονίκη και να πάει μόνη της στη Γαύδο! Δύσκολο να μπεις στην ψυχολογία του άλλου… το αν διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει και… έφυγε τρέχοντας μόνο η ίδια το γνωρίζει!

 

Δέσποινα Θεοδωρίδου, δασκάλα από την Κρύα Βρύση για την τρίτεκνη που έφυγε από τη Γαύδο: «Αν δεν είσαι χαρούμενος πώς θα δώσεις ό,τι όμορφο έχεις στα παιδιά που θα συναντήσεις»;

 

Η Δέσποινα Θεοδωρίδου, δασκάλα Ειδικής Αγωγής, η οποία κατάγεται από την Κρύα Βρύση και φέτος υπηρετεί στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης  ενώ τα δύο προηγούμενα χρόνια ήταν σε σχολείο στην Αθήνα γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει να είσαι μακρυά από τα μέρη σου και την οικογένεια σου… αναφέρει σχετικά με την εκπαιδευτικό που παραιτήθηκε από Γαύδο:

 

Η αλήθεια είναι πως είναι το αγαπημένο μας να είμαστε οι κριτές των πάντων. Εε; Και η αλήθεια, επίσης, είναι πως ο θεσμός του αναπληρωτή, είναι το λιγότερο απάνθρωπος από πολλές απόψεις. Και έρχονται και σου λένε: ”εσύ το επέλεξες”.  Γνωρίζετε άραγε ποια είναι η γκάμα των επιλογών μας ; Οκ… μέχρι τον 3ο, 4ο, 5ο ( ; ) χρόνο, καραγουστάρεις, γιατί θέλεις να γνωρίσεις όλο αυτό και ονειρεύεσαι να δουλέψεις σε όλες τις δομές. Ειδικό σχολείο, παράλληλη στήριξη, τμήμα ένταξης, ΚΕΔΔΥ, το βλέπεις και σαν διακοπές, ”ας γνωρίσουμε την χώρα”, κλπ. Και γουστάρεις. Παρά τις δυσκολίες, καραγουστάρεις. Όσοι το κάνετε καταλαβαίνετε ακριβώς τι εννοώ ! Δεν θα έχει πάντα όμως πλάκα. Δεν θα είναι πάντα το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή σου το να υπηρετήσεις, όσο κι αν το αγαπάς. Γιατί ουσιαστικά αναπληρώνεις τον εαυτό σου κάθε χρόνο, χωρίς καμία προοπτική στον ορίζοντα, με χίλιες δύο δυσκολίες πάσης φύσεως και καταλήγει να μην είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή σου το να διδάξεις. Γιατί το να έχεις 3 παιδιά και να μην μπορείς να υπηρετήσεις στη Γαύδο, είναι πάρα πολύ σημαντικό, είναι πιο σημαντικό, όπως επίσης είναι σημαντικό να ζεις την οικογένειά σου, να ζεις τους φίλους σου, να ζεις τον έρωτά σου, να μυρίζεις την μυρωδιά του σπιτιού σου και να αναπνέεις τον αέρα του τόπου σου. Δεν χρειάζεται να είσαι τρίτεκνος για να σε δυσκολεύει όλο αυτό. Για να υπηρετήσεις πρέπει να είσαι πρώτα εσύ χαρούμενος και ισορροπημένος, για να μπορείς να δώσεις ό,τι όμορφο έχεις στα παιδιά που θα συναντήσεις. Πρέπει πολύ συνειδητά να μένεις και πολύ συνειδητά να φεύγεις. Η συνάδελφος είναι αξιέπαινη και αναγνώρισε κάτι που λίγοι θα έκαναν. Τι μπορεί να δώσει και τι όχι. Και αυτό είναι σημάδι ωριμότητας.

 

Καλή… συνέχεια κριτές των πάντων (μη σκοτωθείτε να αντικαταστήσετε τη θέση στη Γαύδο, είμαι σίγουρη ότι την επιθυμείτε όλοι).

 

Υ.Γ.: Το κενό στη Γαύδο σας πείραξε. Δείτε λίγο τι γίνεται σε όλη τη χώρα.

 
Δέσποινα Θεοδωρίδου, παιδαγωγός από την Κρύα Βρύση