Ενημερωτικό αιρετών εκπροσώπων στο ΠΥΣΠΕ Α' Αθήνας,Παραφόρου/Αθανασούλα (Παρεμβάσεις): για τον προσδιορισμό των οργανικών κενών στα τμήματα ένταξης της Α' Αθήνας

2019-12-01 02:44

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 27ο

Των εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στο ΠΥΣΠΕ της Α’ Διεύθυνσης Αθήνας

Εκλεγμένων με το Ψηφοδέλτιο της

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ

 

                                                                                                Παραφόρου Άντα (τακτική),

                                                                                                τηλ: 6974021731 aparaforou@yahoo.gr

Αθανασούλα Ανθή (αναπληρωματική),

                                                                                                τηλ: 6936742881 anthiath@otenet.gr

Το ΠΥΣΠΕ και τα υπηρεσιακά συμβούλια δεν είναι «άβατο». Οι αιρετοί εκπρόσωποί έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν τα Εκπαιδευτικά Σωματεία και όλους τους συναδέλφους για το ότι συμβαίνει σε αυτά. Υπερασπίζονται τα εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα με όρους κινήματος και όχι προσωπικών εξυπηρετήσεων. Φως στα σκοτεινά δωμάτια, άμμος στα γρανάζια της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής!

     

 28/11/2019

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 

Την Πέμπτη 21/11/2019 το Υπουργείο Παιδείας έστειλε εγκύκλιο στις Διευθύνσεις όλης της χώρας για τον προσδιορισμό κενών οργανικών θέσεων σε τμήματα ένταξης σύμφωνα με τη νέα τροπολογία (άρθρο του ν. 4638/18/11/2019). Η εγκύκλιος αυτή είχε καταληκτική ημερομηνία στις 25 Νοεμβρίου 2019, μόλις δηλαδή μία μέρα για να συγκεντρωθούν στη μεγαλύτερη διεύθυνση της χώρας τα πραγματικά στοιχεία. Η νέα τροπολογία της  κυβέρνησης της Ν.Δ., πιστή στις οδηγίες Ε.Ε.- ΟΟΣΑ, τις οποίες έχει εφαρμόσει στο παρελθόν, παίρνει τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει τις προσπάθειες διάλυσης και απορρύθμισης  της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης,  υπονομεύει τα παιδαγωγικά κριτήρια που ΟΦΕΙΛΟΥΝ να διέπουν τις παρεμβάσεις στο χώρο της ειδικής εκπαίδευσης και προκρίνει, με αυθαίρετο μάλιστα τρόπο, την οικονομική λογιστική, εφαρμόζοντας «κόφτη» στις ανάγκες των μαθητών με αναπηρία/ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, πλήττοντας τα ήδη λειψά μορφωτικά δικαιώματα τους.

 

Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, όπως και η προηγούμενη, επιδιώκει να απαντήσει με λογιστικές λαθροχειρίες στις επιτακτικές ανάγκες των σχολείων για την ίδρυση δεύτερων τμημάτων ένταξης, η λειτουργία των οποίων αποτελεί αίτημα των εκπαιδευτικών σωματείων, των γονέων, αλλά και των συλλόγων διδασκόντων.

 

Η ψηφισμένη πλέον σε νόμο τροπολογία ορίζει ότι τα σχολεία μέχρι 250 μαθητές δικαιούνται μόνο μία οργανική θέση, ανεξάρτητα από τον αριθμό γνωματεύσεων που υπάρχουν στο σχολείο. Τα σχολεία με πάνω από 250 μαθητές μπορούν να έχουν δύο οργανικές θέσεις μόνο εφόσον αποδείξουν ότι έχουν 15 γνωματεύσεις(για παράδειγμα σχολείο της περιφέρειάς μας με 350 μαθητές και 52 γνωματεύσεις πάλι μόνο δύο οργανικές θέσεις δικαιούται) από δημόσιους πιστοποιημένους φορείς (ΚΕΣΥ, ΙΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ, ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ). Την ίδια στιγμή σε πάρα πολλά σχολεία, μικρότερης δυναμικότητας, υπάρχουν πολύ περισσότερες από 15 διαγνώσεις.  Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι όσοι μαθητές/μαθήτριες βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης(κι έχουν αριθμό πρωτοκόλλου) δεν συμπεριλαμβάνονται στον αριθμό γνωματεύσεων της σχολικής μονάδας. Αποτελεί διάκριση ανάμεσα σε σχολικές μονάδες όταν, ενώ η νομοθεσία ορίζει ότι ένας μαθητής μπορεί να υποστηρίζεται στο ΤΕ χωρίς να έχει διάγνωση από δημόσιο φορέα (άρα μετράει ως δυναμικό του ΤΕ), το υπ. Παιδείας  να «προσθέτει» εκ των υστέρων ένα δεύτερο κριτήριο (τον αριθμό των διαγνώσεων) για την υλοποίηση των εκπαιδευτικών αναγκών αυτών των μαθητών.

Μέσα σε όλη αυτή τη βίαιη διαδικασία τη Δευτέρα το μεσημέρι, μετά από παράσταση διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών σωματείων, έγινε η συνεδρίαση του υπηρεσιακού συμβουλίου  για  Προσδιορισμό κενών οργανικών θέσεων σε Τμήματα Ένταξης σε σχολικές μονάδες της Διεύθυνσης Π.Ε. Α΄ Αθήνας σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 28 του Ν. 4638/18-11-2019 (181Α).

Ο διευθυντής εκπαίδευσης μετά από έλεγχο των στοιχείων του πίνακα Α έπρεπε να συντάξει τον πίνακα Γ ύστερα από γνώμη του ΠΥΣΠΕ.

Η επικύρωση του πίνακα Γ έγινε από την πλειοψηφία του ΠΥΣΠΕ με 3 ψήφους υπέρ και 1 κατά. Εμείς απείχαμε από τη διαδικασία μείναμε όμως για τον έλεγχο των στοιχείων. Θεωρούμε ότι η διεύθυνση δεν δήλωσε τα πραγματικά κενά ούτε αποτύπωσε τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στις σχολικές μονάδες της Α΄ Αθήνας. Σε όλη την Α΄ Αθήνας εισηγήθηκε για 22 νέες οργανικές θέσεις. Στις κενές οργανικές θέσεις σε Τ.Ε. υπάρχουν 15 εναπομείναντα οργανικά κενά μετά τις μεταθέσεις του σχολικού έτους 2018-2019 καθώς και τις παραιτήσεις των εκπαιδευτικών. Συνολικά 37 κενές οργανικές θέσεις σε Τ.Ε.

Παραθέτουμε τα στοιχεία  που συμπλήρωσε ο διευθυντής εκπαίδευσης.(Στα παρακάτω στοιχεία δεν συμπεριλαμβάνονται τα Πειραματικά Σχολεία.)

Αριθμός σχολείων με μαθητές <250 = 150

Αριθμός μαθητών  = 27.588

Αριθμός τμημάτων ένταξης σχολείων με μαθητές<250 = 130

Αριθμός μαθητών που φοιτούν στ Τ.Ε. = 1950

Αριθμός σχολείων με μαθητές >250 = 45

Αριθμός μαθητών  = 12.862

Αριθμός τμημάτων ένταξης σχολείων με μαθητές >250 = 55

Αριθμός μαθητών που φοιτούν στ Τ.Ε. = 852

Αριθμός δασκάλων ΠΕ70-71 τοποθετημένοι σε Τ.Ε. = 173

Οργανικές θέσεις δασκάλων ΠΕ70-71 σε ΤΕ = 210

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να «εξασφαλίσει» θέσεις για τους πολυδιαφημιζόμενους διορισμούς με προσοντολόγιο στην ειδική εκπαίδευση, αγνοεί τα εκπαιδευτικά/επιστημονικά δεδομένα που έχει βάλει το εκπαιδευτικό κίνημα όλη την προηγούμενη περίοδο:

  1. Μαζικοί Διορισμοί Εκπαιδευτικών- Διορισμός/Μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των αναπληρωτών με βάση το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΟΝΤΟΛΟΓΙΟΥ. ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΣΕΠ.

  2. Ίδρυση ΤΕ σε όλες τις σχολικές μονάδες (δημοτικά και νηπιαγωγεία).

  3. Τοποθέτηση τόσων εκπαιδευτικών  σε ΤΕ, όσες είναι οι  ανάγκες των μαθητών που υποστηρίζονται σε αυτό.

  4. Ίδρυση και στελέχωση των δημόσιων δωρεάν δομών διάγνωσης, αξιολόγησης, υποστήριξης, ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης  και όλων των διαπιστευμένων δημόσιων φορέων για την έκδοση διαγνώσεων (ιατροπαιδαγωγικά κέντρα και δημόσια νοσοκομεία) με το αναγκαίο ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.

  5. Κατάργηση όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων που διαλύουν την ειδική αγωγή και εκπαίδευση.

 

                            Στην Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση συμμετέχουν:

Ανεξάρτητη Αγωνιστική Κίνηση/Αριστοτέλης, Ανεξάρτητη  Παρέμβαση/Αθηνά,

Δάσκαλοι σε Kίνηση/Παρθενώνας,

Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική  Παρέμβαση/Ρόζα Ιμβριώτη, Εκπαιδευτικοί σε δράση/Μ. Παπαμαύρος, Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική  Παρέμβαση/Μακρυγιάννης