Ενημερωτικό αιρετών ΑΠΥΣΠΕ Καλούση/Πατέλη (Παρεμβάσεις): Η συγκρότηση των τριμελών επιτροπών του ΠΔ79 στο ΑΠΥΣΠΕ Αττικής, βήμα υλοποίησης της μνημονιακής αντιεκπαιδευτικής πολιτικής Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ,ΟΟΣΑ και ΕΕ

2018-05-22 08:10

                                    Τακτικό μέλος

Ακρίτας Καλούσης

6973359166

Αναπλ. Μέλος

Βιολέττα Πατέλη

6976372500

ΔΗΛΩΣΗ

 

Η  συγκρότηση των  τριμελών επιτροπών  του ΠΔ79 στο ΑΠΥΣΠΕ Αττικής, βήμα υλοποίησης της μνημονιακής αντιεκπαιδευτικής πολιτικής Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ,ΟΟΣΑ και ΕΕ

 

Την Πέμπτη 10/5/2018 συγκροτήθηκαν, με απόφαση του Περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης Αττικής, Λόντου Χαράλαμπου, οι τριμελείς επιτροπές για τη διενέργεια εγγραφών στα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία όλων των διευθύνσεων του ΑΠΥΣΠΕ Αττικής. Οι αποφάσεις αυτές, ξεχωριστή για κάθε Διεύθυνση Π.Ε.,  μας δόθηκαν, την Παρασκευή 18/5/2018, αφού πρώτα τις ζητήσαμε με αίτησή μας και δε μας κοινοποιήθηκαν ως μέλη του ΑΠΥΣΠΕ.

 

Οι επιτροπές αυτές αποτελούν ένα νέο μηχανισμό περικοπών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και το Υπουργείο Παιδείας,  υλοποιώντας την κατεύθυνση του ΟΟΣΑ για αύξηση αναλογίας μαθητών ανά τμήμα, προχωρά στην εφαρμογή του ΠΔ 79/2017 που προβλέπει ότι εάν ο αριθμός των μαθητών υπερβαίνει τους 25 σε ένα τμήμα, η τριμελής επιτροπή που συγκροτείται σε κάθε διεύθυνση (σχολικός σύμβουλος-υπεύθυνος εκπ/κών θεμάτων-διευθυντής σχολείου), έχει τη δυνατότητα να κατανείμει τους μαθητές που «πλεονάζουν» σε όμορα σχολεία αντί να δημιουργηθεί δεύτερο τμήμα στο σχολείο, εισάγοντας ακόμη και επιλεκτικές κληρώσεις για  όσα παιδιά κατοικούν στα όρια των όμορων.

 

 Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο δεν μειώνει τον αριθμό των μαθητών σε 1/20 για Γ’-Στ’ για το δημοτικό και 1/15 για το νηπιαγωγείο και Α’-Β’, όπως απαιτεί το εκπαιδευτικό κίνημα αλλά αντίθετα μετατρέπει το 1/25 σε δεσμευτικό όριο και οδηγεί σε υποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών, προκειμένου να διατηρήσει πολυπληθή τμήματα και να κάνει οικονομία σε εκπαιδευτικούς. Με τη διάταξη αυτή κινδυνεύουν ακόμα και τα 12θέσια σχολεία να μην μπορούν να ιδρύσουν διπλά τμήματα όπως δικαιούνται από την οργανικότητά τους!

 

Μετά την επιδίωξη για υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών έχουμε τώρα και υποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών για την επίτευξη των στόχων  του ΟΟΣΑ! Στην ουσία με τον τρόπο αυτό το κράτος καταργεί τα όρια των σχολείων και το δικαίωμα του παιδιού να πηγαίνει στο σχολείο της γειτονιάς του!  Τα 25άρια τμήματα καταπατούν βάναυσα τα μορφωτικά δικαιώματα των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και μάλιστα, σε γειτονιές που μένουν τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα, αυτό έχει και χαρακτήρα ταξικού διαχωρισμού. Οι μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών καταπατά, μέσω της μείωσης του αριθμού των τμημάτων, το δικαίωμα πολλών συναδέλφων και συναδελφισσών αναπληρωτών για μόνιμη και σταθερή δουλειά, αφού με αυτό τον τρόπο οι μόνιμοι διορισμοί για άλλη μια φορά παραπέμπονται στις καλένδες.

 

Δηλώνουμε ότι κάθε απόπειρα μετακίνησης μαθητών μας θα βρει το εκπαιδευτικό κίνημα μαχητικά απέναντι. Θα τις μπλοκάρουμε με όρους κινήματος με κάθε τρόπο!

 

Καλούμε:

  • τους συλλόγους Π.Ε. και  τη ΔΟΕ να οργανώσουν παραστάσεις διαμαρτυρίας και μπλοκαρίσματος της λειτουργίας των τριμελών επιτροπών.

  • τους εκπαιδευτικούς μέλη των συλλόγων , να δηλώσουν παραίτηση από τις τριμελείς επιτροπές που έχουν οριστεί και που έχουν συγκεκριμένο στόχο την μετακίνηση μαθητών/τριων με στόχο τις μνημονιακές περικοπές στις προσλήψεις!