ΕΙΝΑΠ για κορονοϊό

2020-03-12 23:54

Αθήνα, 11/03/20

 

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ με υπεύθυνη και σοβαρή στάση για το τεράστιο πρόβλημα του κορονοϊού που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα και παίρνει διαστάσεις επιδημίας επισημαίνει τα εξής.

 

Διαπιστώνουμε ότι για να υπάρχει ένα αξιόπιστο επιχειρησιακό σχέδιο απαιτούνται άμεσα προσωπικό, προϋπολογισμός και εξοπλισμός. Επειδή τα γεγονότα τρέχουν θα πρέπει να γίνεται καθημερινή ενημέρωση των πολιτών και σε κάθε νοσοκομείο, όπως ήδη έχει αρχίσει, το επιστημονικό συμβούλιο με την επιτροπή λοιμώξεων και τους άλλους φορείς, να αναλάβουν την ενημέρωση των εργαζομένων ούτως ώστε να προλάβουμε την διασπορά των κρουσμάτων.

 

Δυστυχώς διαπιστώνουμε πως παρά τις έγκαιρες επισημάνσεις των νοσοκομειακών γιατρών εδώ και πάνω από έναν μήνα, κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης και στελέχωσης του δημόσιου συστήματος υγείας δεν έχει ληφθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ούτε μία νέα κλίνη ΜΕΘ δεν έχει ανοίξει, ούτε μια νέα πρόσληψη μόνιμου προσωπικού δεν έχει γίνει. Είναι σαφές πως εμφάνιση πολλών βαρέων περιστατικών ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, που αναμένεται με την αύξηση των προσβεβλημένων ασθενών από τη λοίμωξη, θα οδηγήσει σε κατάρρευση του ήδη αποδυναμωμένου δημόσιου συστήματος περίθαλψης.

 

Δυστυχώς η επιδημία εάν συνεχιστεί θα δείξει ελλείψεις σε προσωπικό ΜΕΘ κάτι το οποίο εμείς έχουμε επισημάνει όλα αυτά τα χρόνια. Επομένως, η άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με εσπευσμένες διαδικασίες, η λειτουργία των 100 εξοπλισμένων κλινών ΜΕΘ, με εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και η πλήρης κάλυψη των τμημάτων με ιατρικό και φαρμακευτικό υλικό είναι απαραίτητες. Δεν έχει νόημα να επαναλαμβάνει διαρκώς η πολιτική ηγεσία τα περί δήθεν «θωρακισμένης χώρας» και ταυτόχρονα να μην έχει λάβει ούτε ένα πρακτικό μέτρο ενίσχυσης των ΜΕΘ, των ΤΕΠ και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με μόνιμο προσωπικό, ούτε να είχε φροντίσει για αύξηση στην κεντρική προμήθεια των απαραίτητων αναλώσιμων υλικών και την εξασφάλιση επάρκειας σε υλικά προφύλαξης των εργαζομένων στο σύστημα υγείας.

 

Καλούμε όλους τους επιστημονικούς φορείς, φυσικά και τους ιατρικούς να δείξουν την ίδια υπευθυνότητα, να μην καλύπτουν υπαρκτά προβλήματα και να πάρουν σαφή θέση απέναντι σε αντιεπιστημονικές αντιλήψεις.

 

Οι γιατροί του ΕΣΥ έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες όπως ήδη αναφέραμε σε όλα τα νοσοκομεία, τις οποίες οι διοικήσεις δέχονται.

Εδώ επισημαίνουμε ότι σε κάθε επιδημία οι πιο συχνά και βαριά πληττόμενοι είναι οι υγειονομικοί. Για τον λόγο αυτό πρέπει γίνει η ένταξή μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Ο στόχος εδώ δεν είναι κάποιο πενιχρό επίδομα αλλά η ουσιαστική προστασία της υγείας και της ασφάλειας των υγειονομικών καθώς και η μείωση των ορίων συνταξιοδότησής τους.

 

Υποδείξαμε χώρους απολύμανσης, τρόπο υποδοχής ύποπτων περιστατικών κ.λπ. Ήδη έχουμε κάνει σοβαρές παρεμβάσεις που μπορεί να μη φαίνονται αλλά έχουν την αποδοχή του προσωπικού.

 

Σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει και η ΠΦΥ, όπου ο συνωστισμός ασθενών είναι μηδαμινός και ένας που θα χαρακτηριστεί ως ύποπτο περιστατικό, μπορεί με μεγαλύτερη ασφάλεια να πάει στο νοσοκομείο αναφοράς. Γι’ αυτό ακριβώς απαιτείται η ενίσχυση και των ΚΥ με μόνιμο προσωπικό.

Φυσικά, θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας, κάνοντας το καθήκον μας απέναντι στους ασθενείς μας.

            Το 2013 έκλεισαν μια σειρά νοσοκομεία (Πολυκλινική, Πατησίων, Δυτικής Αττικής, Μπόμπολα κ.λπ.) και κανείς δεν φρόντισε να ξαναλειτουργήσουν. Η απουσία τους σε αυτή την δύσκολη ώρα είναι προφανής και η λειτουργεία τους θα έλυνε πολλά προβλήματα. Θα τα στελεχώσουν σε ώρα ανάγκης ή μήπως θα μετακινούν προσωπικό από άλλα νοσοκομεία, προκαλώντας αλυσιδωτές βλάβες; Ήδη π.χ. έχουν ανακοινώσει πως όσον αφορά το Δυτικής Αττικής σε ενδεχόμενη ανάγκη η στελέχωση θα γίνει ΟΧΙ με νέες προσλήψεις αλλά «εκ των ενόντων», δηλαδή με μετακίνηση προσωπικού από άλλα νοσοκομεία της 2ης ΥΠε πράγμα απαράδεκτο.

 

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ συμβάλει με υπεύθυνη στάση για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Η ανάδειξη των προβλημάτων συνιστά τον πιο ισχυρό μοχλό για την επίλυσή τους.

 

  • Απαιτούμε εξαιρετικώς επείγουσα συνάντηση με τον υπουργό Υγείας.

  • Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία.

  • Ενημερώνουμε τους ασθενείς μας και την κοινή γνώμη.

  • Προγραμματίζουμε άμεσα τις επόμενες μέρες κινητοποίηση για διεκδίκηση αιτημάτων που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της επιδημίας .