Αριστοτέλης: Ψήφισμα συμπαράστασης στους ελαστικά εργαζόμενους των κοινωφελών προγραμμάτων

2019-10-14 06:12

10/10/2019

 

Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε τις συλλογικές- αγωνιστικές προσπάθειες διεκδίκησης των εργαζομένων για σταθερή και μόνιμη δουλειά.

 

Για ακόμη μία χρονιά, όπου τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και οι συμβάσεις τους φτάνουν στο τέλος τους, χιλιάδες εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με τους παγιωμένους μνημονιακούς και αντεργατικούς νόμους.

 

Τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, όπως και αν «πλασάρονται» από την εκάστοτε κυβέρνηση, τροφοδοτούν το δημόσιο και τους φορείς απασχόλησης με «ευέλικτους εργαζόμενους, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δημόσιων φορέων, που δουλεύουν με χείριστες εργασιακές σχέσεις και αναξιοπρεπείς μισθούς, χωρίς ίσα δικαιώματα, χωρίς να παίρνουν επίδομα ανεργίας όταν απολυθούν. Παράλληλα, οι φορείς απασχόλησης όπως ο ΟΑΕΔ, μετατρέπονται σε «οργανισμούς διακίνησης» φτηνού εργατικού δυναμικού σε όλα αυτά τα προγράμματα. Και όλα αυτά για να μπορεί η κάθε κυβέρνηση να μειώνει πλασματικά τους δείκτες ανεργίας και να κρύβει κάτω από το χαλί  τα κενά και τις ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό.

 

Τι σημαίνει ελαστική εργασία το γνωρίζουμε πολύ καλά στην εκπαίδευση όπου δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές, προσλαμβάνονται και απολύονται κάθε τέλος Ιούνη, καλύπτοντας πραγματικές ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης και αναπληρώνοντας τον εαυτό τους! Γι’ αυτό άλλωστε ειδικά στην εκπαίδευση απαιτούμε το μόνιμο διορισμό ΤΩΡΑ όλων όσων έχουν εργαστεί στη δημόσια εκπαίδευση, με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία τους.

 

Όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ), υλοποίησαν τις μνημονιακές δεσμεύσεις για συρρίκνωση των μόνιμων θέσεων εργασίας σε όλο το δημόσιο και ευθυγράμμιση των όρων και των σχέσεων εργασίας με αυτές που επικρατούν στον ιδιωτικό τομέα, στα πλαίσια των κατευθύνσεων ΕΕ και ΟΟΣΑ για συρρίκνωση των δημόσιων υπηρεσιών πρόνοιας, παιδείας, υγείας, καθαριότητας, κοινής ωφέλειας, προκειμένου να προχωρήσουν και τα σχέδια των ιδιωτικοποιήσεων. Για να ξηλώσουν τις δημόσιες υπηρεσίες και να τις παραδώσουν εδώ και τώρα στους εργολάβους που καραδοκούν, εφευρίσκουν τις συμβάσεις των 2μηνων, τα ωρομίσθια, τα 8μηνα, τα ΕΣΠΑ, κ.ά., προκειμένου να μοιράζουν την ανασφαλή προσωρινή εργασία ανά λίγους μήνες μεταξύ των ανέργων. Και από πάνω να τους στερούν το δικαίωμα σε μόνιμη δουλειά, που τάχα δεν είναι δίκαιο γιατί πρέπει να πάρουν σειρά οι επόμενοι άνεργοι από τις ουρές, που οι ίδιοι δημιουργούν και οι ίδιοι εκμεταλλεύονται.

 

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο δίκαιο συλλογικό  αγώνα των εργαζόμενων στα κοινωφελή και απαιτούμε:

 

•    Να δοθεί τέλος στην εργασιακή ανασφάλεια και την ομηρία των συμβασιούχων

•    Να μην πραγματοποιηθεί καμία απόλυση ούτε τώρα ούτε μετά. Μετατροπή τώρα όλων αυτών των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Καταβολή όλων των δεδουλευμένων. Κανένας εργαζόμενος απλήρωτος.

•    Κάλυψη των πραγματικών αναγκών με μόνιμο και σταθερό προσωπικό.

•    Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, με αξιοπρεπείς μισθούς και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

•  Εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης  Εργασίας για όλους και ότι αυτή προβλέπει (ανθυγιεινό επίδομα, αμοιβή, ιατρικές εξετάσεις, Μ.Α.Π. κ.α.) Αγώνας για Σ.Σ.E σύμφωνα με τις πραγματικές μας ανάγκες. Επίδομα ανεργίας για όλους, και αναγνώριση της περιόδου ανεργίας στη συνταξιοδότηση.

•    Καμία εκχώρηση δημοσίων υπηρεσιών σε εργολάβους και επιχειρήσεις. Καμία ιδιωτικοποίηση, άμεση ή έμμεση.

 

 ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

 

                                   Η πρόεδρος                                      Ο γραμματέας

                     

                                Χαλικιά Τατιάνα                            Σακαρετσάνος Λάμπρος