Αριστοτέλης: Όχι στις εξώσεις 300 προσφύγων από τον καμπ Ελαιώνα και από τα σπίτια στις γειτονιές. Σπίτια και στέγαση για όλους! Να συνεχιστούν και να διευρυνθούν τα προγράμματα στέγασης

2020-05-28 00:40

26/5/2020

 

Σε εξέλιξη είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης της Ν.Δ. για να δημιουργήσει χιλιάδες άστεγους με την έξωση των αναγνωρισμένων προσφύγων από τους χώρους που μένουν. Ο αρμόδιος υπουργός αντιμεταναστευτικής πολιτικής Μηταράκης σε ομιλίες του στη Βουλή, συνεντεύξεις του σε τηλεοράσεις και εφημερίδες και στο προσωπικό του ιστολόγιο ξοδεύει το χρόνο του να διαλαλεί ότι η πολιτική του είναι να πετάξει στο δρόμο τους πρόσφυγες. Στην αρχή είπε για 1.000, στη συνέχεια μιλά για 6.000 και τις τελευταίες μέρες αναφέρει για 12.000 πρόσφυγες σε όλη τη χώρα.

 

Ανακοίνωσαν την έξωση από τον Ελαιώνα 300 προσφύγων μέχρι τέλος Μάη, 2.200 από άλλες δομές, 600 από ξενοδοχεία και 7.400 από τα διαμερίσματα.

 

Δήθεν το μέτρο των εξώσεων αποβλέπει στην αποσυμφόρηση των στρατοπέδων στα νησιά του Αιγαίου, όπου οι πρόσφυγες επιβιώνουν εγκλωβισμένοι, υπερσυνωστιμένοι και φυλακισμένοι επί μήνες.

 

Όμως, τίποτα ψευδέστερο, γιατί : α. με ΠΝΠ την περίοδο των μέτρων της πανδημίας όρισε και τους χώρους που θα κατασκευαστούν από τους εθνικούς εργολάβους οι νέες κλειστές φυλακές για τους πρόσφυγες στα νησιά και β. γιατί ταυτόχρονα ανακοινώνει ότι από τις 93 δομές που διαμένουν πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα  θα μείνουν 38. Άρα, μειώνει τη δυναμικότητα των χώρων φιλοξενίας και στην ηπειρωτική Ελλάδα.

 

Στις 31 Μάη, όσοι πρόσφυγες έχουν πάρει άσυλο, θα πεταχτούν στο δρόμο. Ήδη, πρόσφυγες, οικογένειες με παιδιά, βρίσκονται στο δρόμο εξ αιτίας των εκκενώσεων χώρων στέγασης. Άλλοι, μετά από πιέσεις απειλές και εκφοβισμό εγκαταλείπουν νωρίτερα από τις 31 Μάη τα σπίτια τους.

 

Είναι μια σκληρή ρατσιστική πολιτική που έχει αρχίσει να γεμίζει τις πλατείες και τα πάρκα με άστεγους και φτωχούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πρόσφυγες που εκδιώχθηκαν από ακόμη μια αναγκαστική κατάληψη στέγης στα Εξάρχεια. Οικογένειες καθ’ όλα νόμιμες, πάνω από 50 άτομα, βρέθηκαν στον δρόμο και εγκαταλείφθηκαν εκεί!

 

Αντί να σπαταλάει η κυβέρνηση και η ΕΕ εκατοντάδες εκατομμύρια για επιχειρήσεις σκούπα της ΕΛΑΣ, την απομόνωση στα νησιά με νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις καταδιώξεις προσφύγων στο Αιγαίο και τον Έβρο, οδηγώντας σε πνιγμούς προσφύγων, είναι ώρα:

 

- να δοθούν λεφτά για να ζουν αξιοπρεπώς στις γειτονιές μας,

-για να πάνε όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία

-να έχουν όλοι πρόσβαση στη υγεία,

-για να πάνε στις χώρες επιλογής τους 

Απαιτούμε:                                                                                                                           

-Να ακυρωθούν οι μαζικές εξώσεις και να κλείσουν τα κλειστά και ανοιχτά στρατόπεδα.

-Να συνεχιστούν τα προγράμματα στέγασης προσφύγων και να επεκταθούν για όλους τους αιτούντες άσυλο και τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες, όπως και για κάθε άστεγο.  Διαμονή σε κατοικίες με αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης των προσφύγων μέσα στις πόλεις και στα χωριά μας. Ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό.

-Ο Δήμος της Αθήνας και οι άλλοι Δήμοι στη χώρα να ανοίξουν τώρα προγράμματα κοινωνικής κατοικίας για όλους, άστεγους, πρόσφυγες, Ρομά.

Απαιτούμε να παρθούν τώρα μέτρα για τους πρόσφυγες μαθητές, ώστε:

-Να διασφαλιστεί η υγεία τους με κρατική ευθύνη.

-Να διαμορφωθεί, με κεντρική ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό, που θα τους είναι εύκολα προσβάσιμο.

-Να γίνει υποτιτλισμός σε εκπομπές της εκπαιδευτικής τηλεόρασης, στις βασικές γλώσσες που μιλούν, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιηθούν κατάλληλα.

-Να βοηθηθούν, με πρόσληψη μόνιμων μεταφραστών, οι εκπαιδευτικοί των σχολείων, ώστε να υπερκεραστούν τα γλωσσικά εμπόδια.

-Να προσληφθούν μόνιμοι ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί.

-Να στηριχθούν, με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, παιδαγωγικά, επιστημονικά και εργασιακά οι εκπαιδευτικοί.

-Να μειωθεί ο προβλεπόμενος αριθμός μαθητών ανά τμήμα και να προσμετρηθούν οι πάγιες -ανάγκες (π.χ. σε τάξεις υποδοχής) στις οργανικές θέσεις.

-Να διασφαλιστεί η συνέχεια στη σίτιση.

-Να διασφαλιστούν οι εκπαιδευτικοί από τις αυθαίρετες παρεμβάσεις των ΜΚΟ στη λειτουργία του σχολείου.

Διεκδικούμε να κλείσουν όλα τα hot spots, είναι ώρα να δοθούν λεφτά ώστε οι πρόσφυγες να ζουν αξιοπρεπώς στις γειτονιές μας, για να πάνε όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία και να έχουν όλοι πρόσβαση στη υγεία, για να πάνε στις χώρες επιλογής τους, να διευκολυνθούν οι πρόσφυγες να πάνε στις χώρες που επιθυμούν, να επανενωθούν οι οικογένειες, να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για τα ασυνόδευτα παιδιά! Όσοι μένουν στην Ελλάδα, να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όλους!

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

 

Η πρόεδρος                                      Ο γραμματέας

 

Χαλικιά Τατιάνα                            Σακαρετσάνος Λάμπρος