Αριστοτέλης: Να εξυπηρετηθούν άμεσα οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί από τις υπηρεσίες του ΥΠΑΙΘ

2020-02-21 10:44

21/2/2020

 

Ύστερα από καταγγελίες αναπληρωτών εκπαιδευτικών διαπιστώσαμε ότι στις περισσότερες, αν όχι σε όλες, τις Δ/νσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Αττικής, ανάμεσά τους και της Α’ Αθήνας,  τα ραντεβού για αυτοπρόσωπη κατάθεση δικαιολογητικών των αδιόριστων εκπαιδευτικών και υποβολή των στοιχείων στα πλαίσια της 2ΓΕ/2019 ώστε αυτές να περάσουν στον ΟΠΣΥΔ, έχουν εξαντληθεί (κλείσει) ως τις 4 Μαρτίου 2020. Αποτέλεσμα χιλιάδες συνάδελφοί μας να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν προκειμένου να υποβάλλουν έγκαιρα τις αιτήσεις τους ώστε να συμπεριληφθούν στους πίνακες κατάταξης των προκηρύξεων του ΑΣΕΠ για τους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και τις προσλήψεις αναπληρωτών.

 

Οι προκλητικού χαρακτήρα απαντήσεις που δίνονται στους συναδέλφους μας αδιόριστους – αναπληρωτές εκπαιδευτικούς ότι μπορούν να απευθυνθούν σε άλλες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης, πλην της οικίας στην εργασία τους, πανελλαδικά, όταν είναι γνωστό ότι οι αναπληρωτές συνάδελφοί μας δεν μπορούν να κάνουν χρήση αδειών για την υποβολή των αιτήσεών τους είναι τουλάχιστον άξιες καταγγελίας.

 

Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από τις εξολοκλήρου αρνητικές επιπτώσεις της εφαρμογής του νόμου 4589/2019 (προσοντολόγιο Γαβρόγλου) τον οποίο εφαρμόζει η κυβέρνηση της Ν.Δ. και το ΥΠΑΙΘ σε αντίθεση με την εκπεφρασμένη θέληση του εκπαιδευτικού κινήματος για απόσυρσή του.

 

Το κακόφημο «προσοντολόγιο» είναι θηλιά για το εργασιακό μέλλον των εκπαιδευτικών μια και δημιουργεί συνθήκες μόνιμης ανασφάλειας στην αναζήτηση μιας θέσης αναπληρωτή. Η θέση του καθενός στους πίνακες μετατρέπεται σε «κινούμενη άμμο» μια και αυτή αλλάζει συνεχώς ανάλογα με την αξιολογική κατάταξη ενός επίσης συνεχώς μεταβαλλόμενου προσοντολογίου.  Οι αναπληρωτές καλούνται να κυνηγούν «προσόντα» για να εξασφαλίσουν μια θέση στους πίνακες σε ανταγωνισμό με τα «προσόντα» που αποκτά ο διπλανός τους, δεκάδες αλλά και εκατοντάδες μήνες προϋπηρεσίας πετιούνται στα σκουπίδια και συνθλίβονται τα εργασιακά δικαιώματα που απορρέουν από το πτυχίο. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκουν να μεταφέρουν την ευθύνη της ανεργίας στους εργαζόμενους, για μια θέση ελαστικής εργασίας καλούνται να μπουν σε ένα αέναο κυνήγι προσόντων, να πιστοποιούν δια βίου την ικανότητά τους να δουλέψουν ανταγωνιζόμενοι ο ένας τον άλλο! Με το προσοντολόγιο, ακυρώνεται το δικαίωμα μόνιμης πρόσληψης και επαναπρόσληψης των εκπαιδευτικών που δουλεύουν τόσα χρόνια στα σχολεία μας Σεπτέμβρη-Ιούνη.

 

Το ΥΠΑΙΘ και η κυβέρνηση της Ν.Δ. ήδη έχουν δώσει δείγματα γραφής της αναλγησίας που τους διακρίνει σε ό, τι αφορά την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου (4589/2029), όταν επέτρεψαν τον αποκλεισμό χιλιάδων εκπαιδευτικών από τους πίνακες της ειδικής αγωγής είτε λόγω λαθών στην εξαγορά και υποβολή του ηλεκτρονικού παράβολου της αίτησης,  είτε λόγω ελλείψεων στα τυπικά προσόντα που ζητούσε ο νόμος (περιπτώσεις αποφοίτων διετών Παιδ. Ακαδημιών και Σχολών Νηπιαγωγών που δεν είχαν πτυχία εξομοίωσης).

Απαιτούμε άμεσα το ΥΠΑΙΘ και οι υπηρεσίες του να προβούν στις κατάλληλες διευθετήσεις, ώστε να εξυπηρετηθούν όλοι/όλες όσοι/όσες αδιόριστοι/αδιόριστες εκπαιδευτικοί προστρέχουν στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης της Αττικής για να υποβάλλουν τις αιτήσεις και τα στοιχεία τους και μέχρι στιγμής τους λένε ότι δεν μπορούν να τους εξυπηρετήσουν.

Ταυτόχρονα απαιτούμε:

-Κατάργηση του νόμου 4589/2019 που περιλαμβάνει το νέο σύστημα προσλήψεων

-Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των αναγκών. Άμεσος διορισμός/Μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των αναπληρωτών που έχουν έστω και μία σύμβαση ΤΩΡΑ αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία. Όχι στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ

-Να προσμετρηθεί όλη η προϋπηρεσία της περσινής και της φετινής σχολικής χρονιάς. Καμία απόλυση αναπληρωτή

-Κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό σε μία φάση πριν την έναρξη των μαθημάτων

-Κατάργηση του ν.3848/2010 (Διαμαντοπούλου) και του ν.4186/2013 (Αρβανιτόπουλου).

-Πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα–προστασία της μητρότητας.   

-Το εκπαιδευτικό μνημόνιο να μην εφαρμοστεί, όχι στην αύξηση ωραρίου και στις περικοπές.

-Μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα, καμία συγχώνευση/κατάργηση, μείωση του ορίου συνταξιοδότησης.

-Δημιουργία οργανικών θέσεων για κάθε υπάρχουσα ειδικότητα. Κάλυψη ΟΛΩΝ των κενών με διορισμούς

 

 

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

 

Η πρόεδρος                                      Ο γραμματέας

 

Χαλικιά Τατιάνα                            Σακαρετσάνος Λάμπρος