Άρχισε η δίκη της Άχεντ

2018-02-24 22:14

Κεκλεισμένων των θυρών δικάζεται η παλαιστίνια έφηβη Άχεντ Ταμίμι, καθώς απαγορεύθηκε η παρουσία μέσων ενημέρωσης, παρατηρητών και οργανώσεων στο ισραηλινό στρατοδικείο.

Η Άχεντ μαζί με την ξαδέλφη της Νουρ τα έβαλε με γυμνά χέρια με τους πάνοπλους Ισραηλινούς στρατιώτες, που μπήκαν στο σπίτι της στο χωριό της Νάμπι Σάλεχ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, και κινδυνεύει με πολλά χρόνια φυλάκισης, καθώς αντιμετωπίζει 12 σοβαρές κατηγορίες.

Μαζί της δικάζονται η Νουρ και η μητέρα της Ταμίμι, Ναριμάν. Όμως, παρούσα σήμερα στο στρατοδικείο ήταν μόνο η πρώτη.

Κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας η αίθουσα του δικαστηρίου ήταν γεμάτη. Αλλά ο δικαστής ζήτησε να αποχωρήσουν τόσο οι δημοσιογράφοι όσο και οι διπλωμάτες που ήταν παρόντες, παρά το αίτημα του δικηγόρου της νεαρής κοπέλας για το αντίθετο, και επέτρεψε μόνο την παραμονή των μελών της οικογένειας της Ταμίμι. 

Ο πατέρας της Άχεντ προσερχόμενος στο δικαστήριο δήλωσε ότι θεωρεί «το στρατιωτικό δικαστήριο αποτελεί μέρος της στρατιωτικής κατοχής του Ισραήλ».

Πολλοί επικριτές του Ισραήλ ανέφεραν ότι η υπόθεση αντικατοπτρίζει τη βιαιότητα των δυνάμεων του ισραηλινού κράτους εδώ και μισό αιώνα στη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και την ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Το άοπλο κορίτσι δεν αποτελούσε απειλή κατά τη διάρκεια της διαμάχης με τους δύο ισραηλινούς στρατιώτες που ήταν πολύ οπλισμένοι και φορούσαν προστατευτικό ρουχισμό», δήλωσε η επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

«Και πάλι, οι ισραηλινές αρχές απάντησαν στις πράξεις ανυπακοής του παιδιού από την Παλαιστίνη με μέτρα που είναι εντελώς δυσανάλογα», πρόσθεσε η ίδια.

Από την άλλη πλευρά, η υπουργός Πολιτισμού, Μίρι Ρέγκεβ, - ναι, η υπουργός... πολιτισμού της ακροδεξιάς κυβέρνησης του Ισραήλ- δήλωσε πριν την έναρξη της δίκης ότι «δεν είναι μικρό κορίτσι, είναι τρομοκράτης και πρέπει να μένει στη φυλακή»! 

Τον περασμένο μήνα η Άντ έκανε τα γενέθλιά της μέσα στη φυλακή, παρά τις μαζικές διαδηλώσεις, τις επικρίσεις και εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών και πολλών διεθνών οργανώσεων και τις περισσότερες από 1,7 εκατομμύριο υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί μέσω της πλατφόρμας Avaaz για την απελευθέρωσή της.