Ο Banksy πέρασε από τη Γάζα... Και έκανε αυτό που ξέρει πολύ καλά.

2015-03-08 08:28

 

πηγή: www.toperiodiko.gr

gz_nc_02
 

Ο Banksy είναι από τους πιο γνωστούς street artists στον κόσμο. Πέρα από την αισθητική του άποψη, το ταλέντο και την τεχνική, την φήμη του την οφείλει εν πολλοίς στη ριζοσπαστική του αντίληψη, τον κοινωνικό και πολιτικό του προβληματισμό. Τοποθετείται με πολύ γνωστά έργα του εδώ και καιρό ενάντια στην κυριαρχία, την καταπίεση, την φτώχεια, τον αυταρχισμό, τον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν βρέθηκε για να κάνει αυτό που ξέρει καλά και αγαπάει πολύ : Γκράφιτι. Αυτό έκανε και στη Γάζα, όπου βρέθηκε τελευταία, χρησιμοποιώντας τα ειδικά υπόγεια τούνελ.

 

Τις δράσεις του εκεί τις δημοσίευσε μέσα από την προσωπική του σελίδα και μπορείτε να τις δείτε παρακάτω. Με τέσσερις εικαστικές παρεμβάσεις σε τοίχους,  δύο κείμενα – σχόλια κάτω από δύο φωτογραφίες που απεικονίζουν κάποιες από αυτές, αλλά και ένα μικρού μήκους βίντεο – ντοκυμαντέρ από το οδοιπορικόοτου στη Γάζα που μπορείτε να το παρακολουθήσετε υποτιτλισμένο.

 

Το πρώτο – και βασικό του έργο- έχει τίτλο  «Bomb Damage» και είναι εμπνευσμένο από τον «Στοχαστή» του Ωγκύστ Ροντέν :

 

gz_nc_01

gz_nc_02

 

Το δεύτερο δημοσιεύτηκε από τον Banksy μαζί με το παρακάτω σχόλιο:

gz_nc_03-2

Gaza is often described as “the world’s largest open air prison” because no-one is allowed to enter or leave. But that seems a bit unfair to prisons – they don’t have their electricity and drinking water cut off randomly almost every day.

 

( = Η Γάζα συχνά περιγράφεται ως η μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή του κόσμου αφού κανένας δεν επιτρέπεται να μπει ή να βγει από αυτή. Αλλά αυτό φαντάζει λίγο άδικο για τις φυλακές – σε αυτές το νερό και ο ηλεκτρισμός δεν κόβεται τόσο συχνά σχεδόν κάθε μέρα)

gz_03aatwt-2

 

Στο τρίτο, όπου υπάρχει μία από τις γνωστές τεχνοτροπίες του Banksy (σύνθεση με ζωγγραφιές σε τοίχο και πραγματικά υλικά αντικείμενα μπροστά από αυτούς) απεικονίζεται μία γάτα να επιχειρεί να παίξει με ένα κουβάρι όχι από κλωστή αλλά από συντρίμια – απομεινάρια των ποελεμικών συγκρούσεων που επιβάλλει το Ισραήλ. Εκεί σχολίασε επίσης τα εξής:

 

gz_nc_04-2

A local man came up and said ’Please – what does this mean?’ I explained I wanted to highlight the destruction in Gaza by posting photos on my website – but on the internet people only look at pictures of kittens.

 

(= Ένας ντόπιος εμφανίστηκε και με ρώτησε: Παρακαλώ – τί σημαίνει αυτό; Του εξήγησα πως θέλω να τονίσω την καταστροφή της Γάζας ανεβάζοντας φωτογραφίες στην ιστοσελίδα μου – όμως στο ίντερνετ ο κόσμος κοιτάζει μόνο εικόνες με γατάκια)

gz_nc_04-3

 


 

Το τελευταίο όπως έχει κάνει και σε άλλες περιπτώσεις ήταν μόνο ένα σύνθημα στον τοίχο:

iwwoh

Εάν νίπτουμε τας χείρας μας μπροστά σε μία σύγκρουση ανάμεσα σε ισχυρούς και αδύναμους, δεν παραμένουμε ουδέτεροι. Παίρνουμε το μέρος των ισχυρών.

 

Εδώ το βίντεο ντοκυμαντέρ που κυκλοφόρησε ο Banksy από την παρουσία του στη Γάζα εδώ