Νέο γύρο λεηλασίας ετοιμάζει η ΕΕ, το ΔΝΤ και η κυβέρνηση! Τι απαιτεί η τρόικα

2014-11-30 22:19

 

Νέο γύρο επίθεσης στα εργατικά δικαιώματα απαιτεί η ΕΕ και το ΔΝΤ. Στο στόχαστρο το ασφαλιστικό, η απελευθέρωση των απολύσεων, νέοι φόροι και οι δόσεις αποπληρωμής τους, ο νέος αντισυνδικαλιστικός νόμος. Είναι φανερό ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι μόνο δημοσιονομικού χαρακτήρα. Είναι βαθιές αναδιαρθρώσεις που επιδιώκουν να δώσουν απάντηση στην κρίση υπέρ του κεφαλαίου και των δανειστών καθώς και να θωρακίσουν μακροπρόθεσμα το σύστημα απέναντι στους εργατικούς αγώνες ανατροπής. Το εργατικό κίνημα οφείλει να σηκώσει το γάντι και να αντεπιτεθεί προβάλλοντας τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζόμενων και των ανέργων.

 

Τι συγκεκριμένα απαιτούν οι δανειστές

Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν πως το δημοσιονομικό κενό ξεπερνά για το 2015 τα 2,5 δισ. ευρώ, και δηλώνουν ανυποχώρητοι στα θέματα: 

 

Α. Ασφαλιστικό

Σκληρές απαιτήσεις εγείρουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στο ασφαλιστικό, απαιτήσεις που συνεπάγονται ανατροπές οι οποίες αφορούν περίπου 2 εκατομμύρια συνταξιούχους και εργαζόμενους όλων των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας.

Ειδικότερα, η τρόικα μεταξύ άλλων ζητάει:

1. Κόψιμο όλων των συντάξεων για όσους είναι κάτω των 62 ετών

Το μέτρο αυτό αφορά σε 250.000 εργαζόμενους, κυρίως μητέρες ανηλίκων αλλά και άνδρες στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, και θα σημάνει επιπλέον εργασία από 5 έως 7 χρόνια, ή ακόμη και 10 χρόνια σε ορισμένες περιπτώσεις, για να βγει κανείς στη σύνταξη.

Η τρόικα εκτιμά ότι το όφελος στον προϋπολογισμό από την εφαρμογή του μέτρου αυτού σε βάθος τριετίας είναι 330 εκατ. ευρώ, αγνοώντας όμως τον κίνδυνο μαζικής φυγής μέχρι το τέλος του χρόνου 150.000 εργαζομένων που σήμερα έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης και μπορούν να φύγουν ανά πάσα στιγμή. Σε αυτή την περίπτωση οι απώλειες από τα ταμεία θα φτάσουν στο 1,6 δισ. ευρώ.

2. Αύξηση εργάσιμου βίου από 15 χρόνια σε 20 ή 21 χρόνια για την κατώτατη σύνταξη

Η τρόικα ζητά την άμεση εφαρμογή του μέτρου αυτού για όλους, αλλά η κυβέρνηση αντιπροτείνει να ισχύσει για όσους γεννήθηκαν από την 1/1/1975 και μετά, δηλαδή για όσους είναι σήμερα κάτω των 40 ετών.

3. Αλλαγή τρόπου υπολογισμού σύνταξης, με βάση υπολογισμού τα 5 τελευταία χρόνια

Η εφαρμογή του μέτρου αυτού θα σήμαινε μειώσεις στις κύριες συντάξεις από 15% έως και 20%, αφού εάν καθιερωθεί ως βάση υπολογισμού η τελευταία πενταετία κατά την οποία οι μισθοί μειώθηκαν δραματικά, οι μειώσεις αυτές θα περάσουν και στις μειώσεις των συντάξεων. Με βάση τις εκτιμήσεις της τρόικα, το όφελος στον προϋπολογισμό από το μέτρο αυτό θα φτάσει το 1,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2017.

4. Πάγωμα όλων των συντάξεων μέχρι 31/12/2017

Με βάση τα ήδη συμφωνηθέντα, το πάγωμα στις συντάξεις ισχύει μέχρι το τέλος του 2015 και τώρα οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν να παραταθεί άλλα δύο χρόνια, εκτιμώντας ότι το όφελος του προϋπολογισμού θα είναι 1,8 δισ. ευρώ στη διετία 2016-2017.

5. Πιο αυστηρά κριτήρια στη χορήγηση του ΕΚΑΣ

Αυτό που ουσιαστικά ζητούν οι δανειστές είναι η κατάργηση του επιδόματος και η ενσωμάτωσή του στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

 

Β. Απολύσεις

Την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων απαιτεί η τρόικα

 

Γ. Αύξηση του ΦΠΑ

Στο τμήμα του ΦΠΑ, ειδικά για τον μειωμένο συντελεστή του 6,5%, όπου υπάγονται σήμερα τα φάρμακα, οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία, οι θεατρικές παραστάσεις, τα βιβλία, οι εφημερίδες και τα περιοδικά.

Τα πάντα, όμως, ήταν ανοικτά αφού στο τραπέζι είχε πέσει και η οριστική κατάργηση του χαμηλού συντελεστή ή ακόμη και η κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος για τα νησιά τα οποία έχουν ΦΠΑ χαμηλότερο κατά 30%.

 

Δ. Η ρύθμιση των δόσεων

Την απαίτηση να τροποποιηθεί η ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Ταμεία και στην εφορία, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των πιστωτών της χώρας, προκειμένου να επιστρέψουν στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

 

Οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν ζητήσει εδώ και καιρό την εισαγωγή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων σε όσους υπαχθούν στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις αλλά να είναι και μικρότερος ο αριθμός των δόσεων.

 

Ε. Αντισυνδικαλιστικός νόμος

Η λήψη απόφασης για οποιαδήποτε απεργιακή κινητοποίηση από το 50% + 1 των μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων (και όχι το 50% +1 των παρόντων όπως ισχύει σήμερα). Η πρόβλεψη δικαστικής διαδικασίας εξπρές για τη νομιμοποίηση της άρνησης του εργοδότη να καταβάλει μισθό στους μη απεργούς κάνοντας χρήση του άρθρου 656 του Αστικού Κώδικα. Η αύξηση του χρόνου προειδοποίησης για την κήρυξη της απεργίας στον ιδιωτικό τομέα στις 48 ώρες από τις 24 ώρες που ισχύει σήμερα. Κατάργηση της προστασίας για απόλυση των συνδικαλιστικών που παρέχει σήμερα ο νόμος για ένα χρόνο μετά τη λήξη της θητείας τους. 

Επαφή

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. ''Ο Αριστοτέλης'' Κόρακα και Παπαναστασίου Τηλ: 2108319372 και FAX sylaristo@gmail.com