Κι όμως, οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι!

2014-10-05 09:50

Παρά την παγκόσμια κρίση του 2008 και τη μεγάλη ύφεση, οι οικονομικές ελίτ κατάφεραν να αυξήσουν την περιουσία τους.

 

Οι ανισότητες στην κατανομή του πλούτου παραμένουν γεγονός. Σύμφωνα με μελέτη της Boston Consulting Group, την οποία παρουσιάζει Το Βήμα της Κυριακής, οι σούπερ πλούσιοι, που αποτελούν μόλις το 0,7% του παγκόσμιου πληθυσμού, ελέγχουν πλέον το 41% του πλούτου, ενώ αν προστεθεί και το 7,7% των απλώς πλουσίων το 8,4% του πληθυσμού ελέγχει το 83,3% του παγκόσμιου πλούτου.

 

Από την άλλη πλευρά, το 68,7% των λαϊκών στρωμάτων ελέγχει μόλις το 3% του παγκόσμιου πλούτου.

 

Καθώς όπως λέγεται «όσο πιο πολλά λεφτά έχεις τόσο πιο εύκολο είναι να τα κρύψεις για να αποφύγεις φόρους» δεν είναι να απορεί κανείς πώς το γεγονός ότι οι δραματικές ανισότητες παραμένουν το κύριο χαρακτηριστικό στην κατανομή του πλούτου αυτού του πλανήτη, σύμφωνα με μελέτη της Boston Consulting Group, οι πλούσιοι αυτού του κόσμου έχουν κρυμμένα σε φορολογικούς παραδείσους κεφάλαια αξίας 8,9 τρισ. δολαρίων. Στην πλειοψηφία τους είναι τοποθετημένα στην Ελβετία, στο offshore Banking της. 

 

Καθώς ο «πλούτος φέρνει πλούτο», οι δισεκατομμυριούχοι από 2.170 το 2013, αναμένεται να φθάσουν τους 3.873 το 2020. Εκτιμάται επίσης πως την ερχόμενη πενταετία «νέος πλούτος» 8,5 τρισ. δολ. θα δημιουργηθεί στον κόσμο με την Ασία να θεωρείται ο μεγάλος νικητής. Οι εκατομμυριούχοι με εισοδήματα άνω των 30 εκατ. δολ. από 199.300 το 2013 αναμένεται να αυξηθούν κατά 40% φθάνοντας παγκόσμια τις 280.000 περίπου αντίστοιχα.

 

Και στην Ελλάδα της εξαετούς ύφεσης στις σχετικές λίστες συμπεριλαμβάνονται και 559 έλληνες Κροίσοι (με εισοδήματα άνω των 30 εκατ. δολ.), η συνολική περιουσία των οποίων εκτιμάται σε 76 δισ. δολ. Τα ελληνικών συμφερόντων κεφάλαια (συμπεριλαμβανομένων και αυτών των εφοπλιστών) που είναι τοποθετημένα στο εξωτερικό εκτιμώνται στα 140 δισ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά έχουν βρει καταφύγιο, σύμφωνα με διεθνή τραπεζικά στελέχη με γνώση του αντικειμένου, στην Ελβετία, στο offshore Banking της. Την ίδια στιγμή, περίπου 16.000 οικογένειες, διαθέτουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για εξειδικευμένες επενδύσεις και είδαν την προσωπική περιουσία τους να μεγαλώνει.

 

Πηγή: News247.gr, Το Βήμα