Δημόσια Υγεία: «Τετέλεσται»…Tου Ερμογένη από την εφημερίδα Ποντίκι

2013-05-07 07:51
 
Δημόσια Υγεία: «Τετέλεσται»…
Tου Ερμογένη
 
«Μια παλιά λαϊκή παροιμία λέει: Αν κάποιος σου πει πως έχεις αυτιά γαϊδάρου, μη δώσεις σημασία. Αν στο επαναλάβει άλλος ένας, θα πρέπει να αναρωτηθείς. Αν σου το πει και τρίτος, τότε πάρε και φόρεσε καπίστρι»…
 
Το φωνάζουν σε όλους τους τόνους οι ιατροί, οι νοσηλευτές, όλοι οι εμπλεκόμενοι στον χώρο της Υγείας, το νιώθουν καθημερινά στο πετσί τους όλοι οι Έλληνες, που για κακή τους τύχη αναγκάζονται να προσφεύγουν στα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.
 
Το ΕΣΥ είναι νεκρό!
 
Αυτό το γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η οποία «παριστάνει» ότι διοικεί και ρυθμίζει το σύστημα, το γνωρίζει η τρόικα, το γνωρίζουν τα κοράκια της Υγείας, που συνεχίζουν να παρουσιάζουν μελέτες σε ακριβοπληρωμένα και πολυτελή συνέδρια.
 
Όσοι βρίσκονται «εντός των τειχών» το έχουν πάρει το μήνυμα από το 2010, όταν ο μέγας αναμορφωτής της Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος μαζί με τον ανεκδιήγητο γενικό γραμματέα Νικόλαο Πολύζο οργάνωναν μηνιαίες φιέστες και αντάλλασσαν φιλοφρονήσεις του τύπου: «Νίκο, είσαι ο αναμορφωτής της Υγείας», «Υπουργέ, γράφεις Ιστορία» και άλλα πολλά.
 
Έτσι έσβησαν χωρίς περίσκεψη, χωρίς αιδώ από τον χάρτη 50 (ναι, πενήντα!) νοσοκομεία, αποδέχθηκαν χωρίς καμία αντίρρηση το απόλυτο ξεγύμνωμα των νοσοκομείων από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, έκλεισαν μέχρι ασφυξίας τις στρόφιγγες χρηματοδότησης, επιβάλλοντας προϋπολογισμούς φτώχειας και μιζέριας, αλλά κυρίως ανεφάρμοστους. Ισοπέδωσαν στην κυριολεξία, μέσα σε τρία (3) χρόνια, ό,τι είχε χτιστεί, με όλα τα ελαττώματα και τις αδυναμίες, 30 χρόνια. Αυτό το έγκλημα θα τους κυνηγά σε όλη τους τη ζωή.
 
Η σημερινή πολιτική ηγεσία «διατελεί εν πλήρει συγχύσει αθώα…». Σήμερα το σκάφος της Υγείας πλέει παντελώς ακυβέρνητο. Όταν τα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, τα πανεπιστημιακά, οι ναυαρχίδες δηλαδή της Υγείας, στερούνται βασικών υλικών, όταν δεν έχουν γάζες, σύριγγες, βαμβάκι, φίλτρα για τους αιμοκαθαιρόμενους, εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς τι δραματικές καταστάσεις ζουν τα μικρότερα νοσοκομεία. Απόλυτο χάος!
 
Αυτό που συμβαίνει σήμερα στη χώρα ξεπερνά κάθε φαντασία. Κάθε πολιτεία που σέβεται τον εαυτό της το πρώτο που θα έπρεπε να φροντίσει είναι η προάσπιση της Υγείας των πολιτών. Αυτό συνέβη σε όλες τις χώρες που αντιμετώπισαν οικονομική κρίση. Δημιούργησαν όλες τις απαραίτητες δομές για να σώσουν τον λαό από τις αρρώστιες και τις επιδημίες. Το παράδειγμα της Αγγλίας είναι πλέον κοινός τόπος. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δημιουργήθηκε ακριβώς μετά τη λήξη του πολέμου. Ούτε η Θάτσερ δεν τόλμησε να το αγγίξει!
 
Εδώ οι ντόπιοι φωστήρες (και σοσιαλιστές, τρομάρα τους!) το πρώτο που φρόντισαν να ξεθεμελιώσουν ήταν το ΕΣΥ! Δεν σκέφτηκαν, οι ανόητοι, ότι ένας λαός πεινασμένος, ένας λαός χωρίς εργασία, χωρίς μισθό μπορεί να αντέξει, στο τέλος θα επιβιώσει.
 
Ένας λαός όμως ανασφάλιστος, χωρίς δυνατότητα προσφυγής στα νοσοκομεία και τα φαρμακεία είναι απόλυτα καταδικασμένος. Ήδη τα πρώτα κρούσματα από ξεχασμένες ασθένειες έκαναν την εμφάνισή τους. Τα παιδιά μένουν χωρίς εμβόλια, χωρίς οδοντιατρική περίθαλψη, χωρίς ιατρική παρακολούθηση. Οι ηλικιωμένοι (τα περήφανα γηρατειά...) μένουν χωρίς τα απαραίτητα φάρμακα, με άμεσο κίνδυνο για τη ζωή τους. Οι πάσχοντες από σοβαρές χρόνιες ασθένειες αδυνατούν να προμηθευτούν τα πανάκριβα φάρμακά τους και αργοπεθαίνουν· εδώ μιλάμε για καθαρή δολοφονία!
 
Τα   Περιφερειακά   Ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας  έχουν  μείνει χωρίς ιατρούς, αφού το ιατρικό δυναμικό ξενιτεύεται κατά χιλιάδες! Ένα σύστημα που δεν το εμπιστεύονται ούτε εκείνοι που είναι ταγμένοι να το υπηρετούν, τι μέλλον έχει;
 
Μπορεί να σωθεί η κατάσταση; Ασφαλώς και μπορεί!
 
Απαραίτητη όμως είναι η ριζική ανατροπή τής μέχρι σήμερα εφαρμοσμένης πολιτικής της τελευταίας τριετίας.
 
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.
 
1 Εθνικό Σύστημα Υγείας χωρίς ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν υπάρχει.
 
2 Εθνικό Σύστημα Υγείας χωρίς τη δυνατότητα πρόσβασης στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας 2.000.000 άνεργων και ανασφάλιστων πολιτών δεν είναι ούτε Εθνικό ούτε Σύστημα.
 
3 Εθνικό Σύστημα Υγείας χωρίς τα βασικά φάρμακα που είναι αναγκαία για την ασφάλεια των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και για την αποτροπή επιδημιών δεν έχει κανένα νόημα.
 
Όσοι πιστεύουν ότι υπάρχει δυνατότητα το τεράστιο κενό που δημιουργείται στον χώρο της Υγείας να καλυφθεί από ιδιωτικά κεφάλαια πλανώνται πλάνην οικτρά. Οι ιδιώτες σε ολόκληρη την υφήλιο νέμονται τα εύκολα και αυτά που αποφέρουν μεγάλο κέρδος. Έτσι γέμισε η χώρα με ιδιωτικά μαιευτήρια - ξενοδοχεία, διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης και άλλα παρόμοια. Την ΕΥΘΥΝΗ για τη Δημόσια Υγεία είχε, έχει και πρέπει να έχει το κράτος, και μόνο αυτό. Έχουμε φτάσει στο «σημείο μηδέν». Ας πάρει κάποιος την πρωτοβουλία να περισώσει ό,τι μπορεί να περισωθεί. Διαφορετικά, σε λίγο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθεί και επισήμως ότι η δημόσια Υγεία της χώρας είναι νεκρή, θα ακουστεί το... «τετέλεσται».