ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Νο 20 του αιρετού Γιώργου Χρόνη για τη συνεδρίαση του ΑΠΥΣΠΕ 11/10/2013

2013-10-13 10:08

Γιώργου Χρόνη

εκλεγμένου με  το  ψηφοδέλτιο της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ- ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ  ΚΙΝΗΣΕΙΣ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ

 Θέματα ΑΠΥΣΠΕ Αττικής, Οργανικές θέσεις, Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης

Συνεδρίαση ΑΠΥΣΠΕ 11-10-2013                                             ΟΚΤΏΒΡΙΟΣ  2013

Σήμερα, Παρασκευή 11-10-2013, συνεδρίασε το ΑΠΥΣΠΕ Αττικής. Η συνεδρίαση ξεκίνησε 12.30μμ ( με 2,5 ώρες καθυστέρηση ) λόγω έκτακτης συνάντησης των Διευθυντών ΠΕ και ΔΕ με τον Περιφερειακό Διευθυντή και ολοκληρώθηκε στις 16.30μμ. Ένα από τα θέματα της παραπάνω συνάντησης όπως μας ενημέρωσε ο Περιφερειακός Διευθυντής- πριν ξεκινήσουν οι εργασίες του ΑΠΥΣΠΕ -ήταν η διάθεση 200 περίπου εκπαιδευτικών από τη Β/θμια στην Α/θμια Εκπαίδευση και η κατανομή τους στις Διευθύνσεις.

Και σήμερα υπήρχε παρουσία αστυνομικής δύναμης στην είσοδο των γραφείων της Περιφερειακής Διεύθυνσης που επέτρεπε την είσοδο μόνο σε όσους έδινε την άδεια ο Περιφερειακός Διευθυντής. Γονείς και εκπαιδευτικοί από το σύλλογο του Αμαρουσίου ζήτησαν άδεια να ανεβεί αντιπροσωπεία τους στα γραφεία για να συζητήσουν  με τον Περιφερειακό Διευθυντή θέματα που απασχολούν τις σχολικές μονάδες της περιοχής τους. Το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό και αντί αυτού – όπως μας ενημέρωσε ο Περιφερειακός Διευθυντής-  κατέβηκε ο ίδιος στην είσοδο των γραφείων για να συζητήσει με τους παρευρισκομένους. Παρέλαβε δε ψήφισμα το οποίο μετέφερε στα μέλη του υπηρεσιακού συμβουλίου πριν αρχίσει η συνεδρίαση. Το συγκεκριμένο ψήφισμα ανάμεσα στα άλλα αναφερόταν στους δασκάλους της Β΄ Αθήνας που μετακινήθηκαν υποχρεωτικά στην Ανατολική Αττική, ότι δεν έχουν τοποθετηθεί σε σχολικές μονάδες, ότι ασκούν διοικητικό έργο και να επιστρέψουν πίσω στη Β΄ Αθήνας. Ταυτόχρονα οι 2 αιρετοί του ΑΠΥΣΠΕ ζητήσαμε να συμβεί το ίδιο και με τους δασκάλους της Α΄ και Γ΄ Αθήνας που μετακινήθηκαν υποχρεωτικά σε Ανατολική και Δυτική Αττική, δηλαδή να επιστρέψουν στις θέσεις τους ειδικά από τη στιγμή που σε Ανατολική και Δυτική Αττική τοποθετήθηκαν αναπληρωτές δάσκαλοι. Ο Περιφερειακός Διευθυντής απάντησε ότι η τοποθέτηση των αναπληρωτών δασκάλων δεν προϋποθέτει και υπεραριθμίες καθώς στην πλειοψηφία τους είναι ΕΣΠΑ που μπορούν να καλύψουν μόνο το ολοήμερο ή ορισμένες ώρες της πρωινής ζώνης σε συνεργασία με τους δασκάλους των τμημάτων. Επανέλαβε για μια ακόμη φορά τη δέσμευσή του ότι αν υπάρξουν πλεονάζοντες δάσκαλοι σε Ανατολική και Δυτική Αττική από αυτούς που μετακινήθηκαν ή θα γυρίσουν από εκεί που έφυγαν ή θα υπάρξει βελτίωση θέσης. Ζητήσαμε να το προσδιορίσει χρονικά και απάντησε ότι θα έχει μια ξεκάθαρη εικόνα αφού γίνουν το επόμενο διάστημα όλες οι τοποθετήσεις εκπαιδευτικών στο Νομό Αττικής. Ουσιαστικά έδωσε παράταση στην αγωνία εκατοντάδων εκπαιδευτικών που βλέπουν να περνούν οι μέρες και να μη δίνεται λύση στο πρόβλημά τους.

Στη συνέχεια εξετάστηκαν οι ενστάσεις δασκάλων που μετακινήθηκαν υποχρεωτικά σε Ανατολική και Δυτική Αττική, την Πέμπτη 26-9-2013. Στην παραπάνω διαδικασία δεν πήραμε μέρος οι 2 αιρετοί καθώς αφορούσε υποχρεωτικές μετακινήσεις συναδέλφων.

Συνολικά υποβλήθηκαν 17 ενστάσεις. Αναλυτικά:

Η 1η ένσταση αφορούσε εκπαιδευτικό που τοποθετήθηκε σε σχολείο στις φυλακές Αυλώνας. Δε συζητήθηκε από το συμβούλιο καθώς ο εκπαιδευτικός έκανε ανάκληση της ένστασής του ζητώντας ταυτόχρονα να αυξηθεί η μοριοδότηση όσων υπηρετούν στο συγκεκριμένο σχολείο. Το συμβούλιο αποφάσισε να εισηγηθεί στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας να παρέχει ως μόρια δυσμενών συνθηκών στους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στο σχολείο των φυλακών Αυλώνας το μέγιστο των παρεχόμενων μορίων.

Η 2η ένσταση αφορούσε εκπαιδευτικό που τοποθετήθηκε σε διαφορετικά σχολεία από το ΑΠΥΣΠΕ στις συνεδριάσεις 24-9 και 26-9 και στη συνέχεια με αμοιβαία απόσπαση σε 3ο σχολείο. Ζητούσε να τοποθετηθεί στην 1η σχολική μονάδα. Απορρίφτηκε για τις ανάγκες της υπηρεσίας με την επισήμανση ότι αν χρειαστεί να μετακινηθεί εκ νέου ή θα είναι για βελτίωση θέσης ή για επιστροφή στη Διεύθυνση που ήταν αρχικά.

Η 3η ένσταση αφορούσε εκπαιδευτικό που τοποθετήθηκε σε σχολείο σε κενό ορισμένου χρόνου. Ζητούσε να τοποθετηθεί σε συγκεκριμένη σχολική μονάδα. Απορρίφτηκε για τις ανάγκες της υπηρεσίας με την επισήμανση ότι αν μετακινηθεί εκ νέου ή θα είναι για βελτίωση θέσης ή για επιστροφή στη Διεύθυνση που ήταν αρχικά.

Η 4η ένσταση αφορούσε εκπαιδευτικό που τοποθετήθηκε από το ΑΠΥΣΠΕ σε σχολείο και στη συνέχεια σε άλλο σχολείο με αμοιβαία απόσπαση. Ζητούσε τα πρακτικά των συγκεκριμένων αποφάσεων. Αποφασίστηκε να της δοθούν.

Η 5η ένσταση αφορούσε εκπαιδευτικό που ζητούσε να ακυρωθεί η μετακίνησή του αφού δεν ήταν υπεράριθμος στη Διεύθυνση που ανήκε. Αυτό προκύπτει από την κοινοποίηση εκ των υστέρων στα σχολεία της συγκεκριμένης Διεύθυνσης πίνακα με λειτουργικά κενά. Απορρίφτηκε λόγω αναγκών της υπηρεσίας και αποφασίστηκε να διερευνηθεί η σχετική του καταγγελία.

Η 6η ένσταση αφορούσε εκπαιδευτικό που ζητούσε να ακυρωθεί η μετακίνησή της λόγω περιορισμού των επιλογών της. Απορρίφτηκε καθώς ο νόμος προέβλεπε 5 επιλογές και το συμβούλιο έδωσε δικαίωμα μέχρι 25.

Η 7η ένσταση αφορούσε εκπαιδευτικό που τοποθετήθηκε σε σχολείο χωρίς να το δηλώσει. Απορρίφτηκε λόγω αναγκών της υπηρεσίας.

Άλλες 2 αιτήσεις αφορούσαν εκπαιδευτικούς που ζητούσαν να ακυρωθεί η μετακίνησή τους για οικονομικούς λόγους. Απορρίφτηκαν λόγω αναγκών της υπηρεσίας.

Άλλες 8 αιτήσεις αφορούσαν εκπαιδευτικούς που ζητούσαν να ακυρωθεί η μετακίνησή τους επειδή στις Διευθύνσεις που τοποθετήθηκαν ακολούθησαν προσλήψεις αναπληρωτών. Απορρίφτηκαν λόγω αναγκών της υπηρεσίας.

Όπως καταλάβατε δεν έγινε δεκτή  καμία ένσταση σε αντίθεση με τη συνεδρίαση της Πέμπτης 26-9-2013 όπου και οι 10 ενστάσεις είχαν γίνει δεκτές. Προφανώς το συμβούλιο για να μην ακυρώσει εκ νέου τις τοποθετήσεις – όπως έκανε στη συνεδρίαση της Πέμπτης 26-9-2013- και προβεί σε νέες τοποθετήσεις τις απέρριψε όλες με το αιτιολογικό των αναγκών της υπηρεσίας. Αυτό δημιουργεί αδικίες καθώς το συμβούλιο αποφασίζει με 2 μέτρα και 2 σταθμά.

 

Στη συνέχεια εγκρίθηκαν από το συμβούλιο 9 συνολικά μετακινήσεις- αμοιβαίες αποσπάσεις εκπαιδευτικών που είχαν τοποθετηθεί από το ΑΠΥΣΠΕ, αλλά στη συνέχεια άλλαξαν σχολεία με αποφάσεις των Διευθυντών Εκπαίδευσης ή των υπηρεσιακών συμβουλίων των ΠΥΣΠΕ.  Οι 2 αιρετοί δεν πήραμε μέρος στη διαδικασία καθώς αφορούσε υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών. Να επισημάνω εδώ ότι από τη στιγμή που το ΑΠΥΣΠΕ τοποθετεί έναν εκπαιδευτικό σε σχολική μονάδα ο εκπαιδευτικός μπορεί να μετακινηθεί εκ νέου μόνο με απόφαση του ΑΠΥΣΠΕ και όχι άλλου φορέα. Να μη δέχονται οι εκπαιδευτικοί να μετακινούνται με προφορικές εντολές από κανέναν παρά μόνο με γραπτή απόφαση.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι 9 εκπαιδευτικοί που είχαν μείνει χωρίς να τοποθετηθούν σε σχολεία στη συνεδρίαση της Πέμπτης 26-9-2013. Από αυτούς 2 εκπαιδευτικοί λόγω αδειών ανατροφής εξαιρέθηκαν από τη διαδικασία και παρέμειναν στη Β΄ Αθήνας. Άλλοι 2 εκπαιδευτικοί λόγω παροχής αδειών άνευ αποδοχών εξαιρέθηκαν από τη διαδικασία. Στους 5 που απέμειναν προστέθηκαν 3 εκπαιδευτικοί που είχαν τοποθετηθεί σε σχολικές μονάδες και επέστρεψαν οι εκπαιδευτικοί που αναπλήρωναν. Οι 8 συνολικά εκπαιδευτικοί ανάλογα με τα μόριά τους και τις επιλογές τους τοποθετήθηκαν σε σχολεία της Ανατολικής Αττικής. Οι 2 αιρετοί δεν πήραμε μέρος στη διαδικασία επειδή αφορούσε υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν 18 αναπληρωτές δάσκαλοι που κρίθηκαν πλεονάζοντες από τη Διεύθυνση Πειραιά σε άλλες Διευθύνσεις ως εξής:

2 σε Δυτική Αττική-8 σε Δ΄ Αθήνας-5 σε Α΄ Ανατολική Αττική- 3 σε Β΄ Ανατολική Αττική.

Οι τοποθετήσεις τους σε σχολεία θα γίνουν από τις αντίστοιχες Διευθύνσεις. Οι 2 αιρετοί δεν πήραμε μέρος στη διαδικασία επειδή αφορούσε υποχρεωτικές μετακινήσεις. Το ερώτημα που δημιουργείται είναι γιατί δεν τοποθετήθηκαν πρώτα οι αναπληρωτές στα κενά της Ανατολικής Αττικής ώστε οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί που τοποθετήθηκαν στα συγκεκριμένα κενά να τύχουν βελτίωση θέσης ή και επιστροφή στην αρχική τους Διεύθυνση.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν 3 αναπληρώτριες νηπιαγωγοί σε νηπιαγωγεία της Α΄ Αθήνας. Οι συγκεκριμένες εκπαιδευτικοί τοποθετήθηκαν από το ΑΠΥΣΠΕ ως πλεονάζουσες στη συνεδρίαση της Τετάρτης 25-9-2013 με άλλες νηπιαγωγούς σε νηπιαγωγεία της προτίμησής τους. Οι τοποθετήσεις τους όμως ακυρώθηκαν γιατί  στα συγκεκριμένα νηπιαγωγεία που τοποθετήθηκαν δεν υπήρχαν κενά όπως είχε δηλώσει η Α΄ Αθήνας. Οι συγκεκριμένες εκπαιδευτικοί δεν κλήθηκαν εκ νέου να δηλώσουν νέες προτιμήσεις, αλλά τοποθετήθηκαν σε νηπιαγωγεία για τις ανάγκες της υπηρεσίας από την Α΄ Αθήνας και στη συνέχεια αυτές οι τοποθετήσεις επικυρώθηκαν από το ΑΠΥΣΠΕ. Εδώ ισχύει ό,τι δήλωσα προηγουμένως  για τις τοποθετήσεις δασκάλων από το ΑΠΥΣΠΕ.  Από τη στιγμή που το ΑΠΥΣΠΕ τοποθετεί έναν εκπαιδευτικό σε σχολική μονάδα ο εκπαιδευτικός μπορεί να μετακινηθεί εκ νέου μόνο με απόφαση του ΑΠΥΣΠΕ και όχι άλλου φορέα. Να μη δέχονται οι εκπαιδευτικοί να μετακινούνται με προφορικές εντολές από κανέναν παρά μόνο με γραπτή απόφαση. Οι 2 αιρετοί δεν πήραμε μέρος στη διαδικασία επειδή αφορούσε υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών.

Εγκρίθηκε αίτηση προϊσταμένης νηπιαγωγείου της Δ΄ Αθήνας για απαλλαγή καθηκόντων.

Εγκρίθηκε αίτηση εκπαιδευτικού της Α΄ Αθήνας  για διακοπή άδειας άνευ αποδοχών λόγω επαπειλούμενης κύησης.

Εγκρίθηκαν 12 αιτήσεις εκπαιδευτικών για χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών. Συγκεκριμένα:

3 από Ανατολική Αττική.

1 από Δ΄ Αθήνας.

1 από Β΄ Αθήνας.

3 από Πειραιά.

4 από Α΄ Αθήνας.

Απορρίφτηκαν 2 αιτήσεις εκπαιδευτικών για τον ίδιο λόγο. Συγκεκριμένα:

1 από Δ΄ Αθήνας- 1 από Δυτική Αττική. Οι 2 αιρετοί ψηφίσαμε θετικά.

Πήραν αναβολή για επόμενη συνεδρίαση 5 αιτήσεις εκπαιδευτικών για το ίδιο θέμα. Συγκεκριμένα:

2 από Πειραιά- 1 από Γ΄ Αθήνας- 1 από Δ΄ Αθήνας- 1 από Ανατολική Αττική.

 

Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης – Οργανικές Θέσεις:         Σύμφωνα με πληροφορίες ελεγκτές δημόσιας διοίκησης ζητούν από διευθυντές σχολικών μονάδων πληροφορίες για συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στις σχολικές μονάδες τους ( πρακτικό συλλόγου διδασκόντων για την κατανομή των τμημάτων, ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων κλπ ). Αφορούν δε συναδέλφους που δε διδάσκουν για προβλήματα υγείας.

Τα παραπάνω έχουν δημιουργήσει εύλογη αναστάτωση όχι μόνο στους συγκεκριμένους συναδέλφους που φοβούνται την απόλυση αλλά και σε όσους εμπλέκονται σε σχετικές αποφάσεις ( σχολικοί σύμβουλοι, διευθυντές σχολείων, συλλόγους διδασκόντων ) για απόδοση τυχόν ευθυνών. Οφείλει η ΔΟΕ να ερευνήσει άμεσα το ζήτημα και να προστατέψει αποτελεσματικά όλους τους παραπάνω φορείς. Ορισμένοι δε κύκλοι- προσπαθώντας να διασκεδάσουν τις παραπάνω ανησυχίες- διατυμπανίζουν ότι με τη νέα εγκύκλιο που είδε το φως της δημοσιότητας για την οργανικότητα των σχολικών μονάδων που θα κατατεθεί για ψήφισμα στη βουλή, με το άρθρο 8 που αναφέρεται στη συμπλήρωση του υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου είτε με ενδοσχολικές δραστηριότητες είτε με παροχή διοικητικής υπηρεσίας προστατεύονται αποτελεσματικά οι αδυνατούντες εκπαιδευτικοί. Από την άλλη όμως ακούμε για ΕΔΕ που έχουν διαταχτεί ή πρόκειται να διαταχτούν για τους αδυνατούντες εκπαιδευτικούς.

Παράλληλα οι ίδιοι κύκλοι ισχυρίζονται ότι με την παραπάνω εγκύκλιο θωρακίζονται οι οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών. Δε συμμερίζομαι την αισιοδοξία τους και καλώ τη ΔΟΕ να συγκαλέσει άμεσα όλους τους αιρετούς σε ημερίδα για το συγκεκριμένο θέμα σε συνεργασία με την ΟΛΜΕ όπου από κοινού να προβούν σε ενέργειες που θα θωρακίσουν την οργανικότητα των εκπαιδευτικών μην επιτρέποντας σε κανέναν παιχνίδια στις πλάτες των εκπαιδευτικών που θα οδηγήσουν σε απολύσεις εκπαιδευτικών.

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος χρειάζεται μελέτη και αντιπροτάσεις και παρακολούθηση μέχρι τη στιγμή που θα ψηφιστεί από τη βουλή για τυχόν τροποποιήσεις.                 

                                                            ΧΡΟΝΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ                                                                                                                                                

                                                                                                     Αιρετός εκπρόσωπος στο ΑΠΥΣΠΕ  Αττικής

                                                                                                   εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της

                                                                       ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

                                                                     (ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ)

                                                                       Τηλ.  6972363653

                                                                        e-mail: georgechronis02@gmail.com

                                                                     Αναπληρωματικός: ΚΑΒΑΚΛΗΣ ΛΟΥΚΑΣ

                                                                       Τηλ.  6949294781

 

ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Νο 20 του αιρετού Γιώργου Χρόνη για τη συνεδρίαση του ΑΠΥΣΠΕ 11/10/2013