Νέο φορολογικό νομοσχέδιο: χαράτσια για τους φτωχούς, προνόμια για τους πλούσιους

2013-01-15 21:01

Νέο φορολογικό νομοσχέδιο: χαράτσια για τους φτωχούς, προνόμια για τους πλούσιους

Οι εργαζόμενοι έχουμε κυριολεκτικά γονατίσει τα τελευταία χρόνια από τις αλλεπάλληλες φοροεπιθέσεις, τα χαράτσια, τις εισφορές. Ο νέος φορολογικός νόμος ευνοεί κατά προκλητικό τρόπο το κεφάλαιο. Εισάγει νέους φορολογικούς συντελεστές και αυξημένα χαράτσια που έχουν ως κοινό γνώρισμα την περαιτέρω ελάφρυνση των επιχειρήσεων και την επιπλέον επιβάρυνση των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων.

Η νέα κλίμακα φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων θα έχει 3 αντί για 8 συντελεστές που είχε μέχρι στιγμής. Αυτή η μεταβολή αποτελεί ένα ενδιάμεσο βήμα προς την καθιέρωση του ενιαίου φορολογικού συντελεστή, στο 15% ή το 20% για παράδειγμα, ανεξαρτήτως εισοδήματος, που επιβαρύνει δυσανάλογα τα χαμηλά εισοδήματα και ελαφρύνει τα υψηλά. Ήδη ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής από το 45% μειώνεται στο 40%. Άμεσα κερδισμένοι θα είναι όσοι έχουν εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ που ως τώρα φορολογούνταν με 45%. Μεγάλοι ευνοημένοι του νόμου είναι κι οι ανώνυμες εταιρείες καθώς η επιβάρυνσή τους μειώνεται από το 40% στο 32,8%.

Για τους μισθωτούς, προκειμένου να διατηρηθεί ακέραιο το ποσό της μείωσης του φόρου (2.100 ευρώ για εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων έως 25.000 ευρώ) ο φορολογούμενος απαιτείται να προσκομίσει αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του ατομικού εισοδήματος. Η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων αφορά μόνο μισθωτούς και συνταξιούχους. Αν δεν συγκεντρωθούν αυτές οι αποδείξεις, στη διαφορά (αξία αποδείξεων που απαιτούνται μείον αξία αποδείξεων που συγκεντρώθηκαν) επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 22%. Δεν περνάνε στην εφορία δαπάνες πετρελαίου θέρμανσης, ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, η καταβαλλόμενη διατροφής μεταξύ συζύγων, κάθε είδους ασφάλιστρα κλπ. Καταργούνται τα αφορολόγητα ποσά των παιδιών και εμφανίζεται το παράδοξο φαινόμενο, όσο περισσότερα παιδιά έχει μια οικογένεια, τόσο περισσότερο να αυξάνονται οι φορολογικές της υποχρεώσεις!

Αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο (το δέκατο κατά σειρά μετά το 2010) έρχεται σε μια συγκυρία σχεδόν απόλυτης φοραπαλλαγής των ισχυρών του πλούτου και πρωτοφανούς φορο – λεηλασίας των εργαζομένων :

  • Την περίοδο 2004 – 2013 το σύνολο των άμεσων φόρων ανήλθε στα 196,9 δις ευρώ. Από αυτά, οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι τράπεζες και τα μονοπώλια, πλήρωσαν μόλις 35,6 δις ευρώ, δηλαδή ποσοστό 18 %
  • Το 1960, οι έμποροι, οι βιομήχανοι και οι βιοτέχνες κάλυπταν το 50,8 % των άμεσων φόρων. Το 2012 καλύπτουν μόλις το 7,9 %. Στη δεκαετία 2000, ο πραγματικός μέσος φορολογικός συντελεστής για την εργασία ήταν 35 % ενώ για το κεφάλαιο 15 %.
  • Για το οικονομικό έτος 2012, όπως δημοσιεύτηκε σε μηνιαίο περιοδικό τον Ιανουάριο του 2013, ορισμένοι από τους πιο ισχυρούς επιχειρηματίες της χώρας δήλωσαν στην εφορία ατομικά εισοδήματα που κυμαίνονται από 18.000- 30.000 ευρώ!!!

Η νομοθεσία που επιτρέπει τη φοροδιαφυγή του μεγάλου κεφαλαίου:

  • Σύνταγμα, αρθρ. 107, περί προστασίας κεφαλαίων εξωτερικού, φορολογίας πλοίων κ.λπ.
  • Νόμος 27/75, με 60 φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές, όπου μεταξύ άλλων, απαλλάσσονται από οποιοδήποτε φόρο εισοδήματος για κέρδη που προκύπτουν από εκμετάλλευση πλοίων
  • Πλήρη απαλλαγή στις, εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, εταιρείες που βγάζουν κέρδη από πώληση μετοχών, ελληνικές τεχνικές εταιρείες με κέρδη από το εξωτερικό, ξένες εταιρείες με κέρδη στην Ελλάδα κλπ.

Αυτή την αλήθεια κρύβουν τα μεγάλα ΜΜΕ που συντηρούνται και επιβιώνουν οικονομικά από θαλασσοδάνεια που τους δίνει το κράτος και οι τράπεζες με δημόσιο (δηλαδή δικό μας) χρήμα για να επιδίδονται καθημερινά σε πλύση εγκεφάλου και να καλλιεργούν την παθητική αποδοχή της πολιτικής του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΔΝΤ

Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε :

  • Να αποσυρθεί το φορολογικό νομοσχέδιο, να καταργηθούν όλες οι απαράδεκτες ρυθμίσεις φοροαπαλλαγής του μεγάλου κεφαλαίου, να πληρώσουν την κρίση αυτοί που τη δημιούργησαν.
  • Αναδιανομή εισοδήματος με αύξηση των φορολογικών συντελεστών των υψηλών, αστικών εισοδημάτων και των ανωνύμων εταιρειών και ταυτόχρονες φορολογικές ελαφρύνσεις για τους εργαζόμενους
  • Φορολόγηση 45% των κερδών των επιχειρήσεων
  • Φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας –
  • Κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
  • Κατάργηση του έκτακτου ειδικού τέλους για τις ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες, δηλαδή το χαράτσι για τα σπίτια μας.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης καθώς επίσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο για οικιακή κατανάλωση.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους εργαζόμενους.
  • Ατομικό αφορολόγητο όριο ίσο με 20.000 ευρώ

 επισυναπτόμενο εδώ

epi